Nieuws

14 maart 20202 – Moestuindag
Het begin van een stralende dag! De tuindag ging wél door! Tot een uur of vier zijn meer&delers bezig geweest in onze moestuin van de Grote Beek.

1 maart 2020 – meet&greet
Zondag hebben we voor geïnteresseerden een informele meet&greet in de Buurtschuur op Vredeoord gehouden. Op deze middag konden de belangstellenden leren hoe we meer&deel samen in de toekomst vorm willen geven en vragen hierover stellen. We deelden met elkaar ons enthousiasme over het project wat resulteerde in veel energie en een geweldige sfeer!
Dank aan iedereen die het tot leven heeft gebracht: de organisatie, onze potentiële buren en alle lachende gezichten! 🙂

28 februari 2020 – meer&deel café
We hadden vrijdag een informele borrel om elkaar te ontmoeten tussen de ALV’s in. Het was een goede opkomst en fijn elkaar te leren kennen in een andere setting. Een heel geslaagd initiatief van commissie Vereniging.

17 februari 2020 – ALV #8
In deze ALV hebben Bouw&Ontwerp het over woningtypes en doelgroepen gehad, we kregen een overzicht van de streefbedragen per woningtype, we kregen updates van Groen, Energie en CPO leningen. Last but not least: wat is belangrijk voor ons t.a.v. samen-werken & samen-leven? We gaan een weekendje weg met z’n allen plannen om elkaar nog meer te leren kennen!

ALV in de Buut

15 februari 2020 – Drie excursies in regio Utrecht
Commissie Delen ging zaterdag 15 februari op excursie naar een aantal projecten. Ze waren op bezoek in Ecowijk Mandora in Houten, De Kersentuin in Leidsche Rijn en Het Groene Dak in Utrecht en werden open en hartelijk ontvangen. Wat een leuke bezoeken en wat hebben we veel geleerd!

Het Groene Dak

29 januari 2020 – Ontwerpavond
Dinsdag is iedereen aan de slag met het ontwerp voor meer&deel gegaan. We zitten volop in het Schetsontwerp, en daarin wordt ook steeds belangrijker hoe de verschillende functies in de woningen werken en zich tot elkaar en de directe omgeving verhouden. Daar draaide deze avond om. In een strak format gingen we hier samen mee aan het werk, vooral om samen mogelijkheden te verkennen.

22 januari 2020 – ALV #7
Na feestdagen was het goed elkaar weer te zien. De commissies Vereniging, Communicatie, Mobiliteit, Delen, Financieel, Energie, Bouw&ontwerp hebben hun vorderingen gepresenteerd. We kregen veel informatie te verwerken.

ALV in de Buut

21 december 2019 – borreltje met de 17 huishoudens 🙂
Het was een super gezellige middag bij de Cyclist.
Fijne dagen allemaal, in 2020 gaan we spetteren!

Kerstborrel bij de Cyclist

11 december 2019 – afronding van het schets ontwerp (SO) stedenbouw bij NUL ZES
Het was een inhoudelijke en vooral leuke bijeenkomst waarin wij het meer&deel werkboek gepresenteerd kregen, een eerste stedenbouwkundige opzet bespraken en samen vooruit keken.
Aan het einde van de avond kreeg elk huishouden een fysieke versie van het werkboek. Tot slot kon ieder zijn/haar/hun voorkeur aangeven met een prikker in de maquette waar je wilt wonen. Dat werd best spannend gevonden. Het is nog lang niet definitief!

2 december 2019 – opstap met Tom van Duuren op Vredeoord
Doel vandaag was o.a. het verkrijgen van meer cohesie tussen de toekomstige bewoners onderling teneinde meer gezamenlijkheid omtrent de inrichting van de gezamenlijke tuinen. We liepen vooral buiten het terrein van Vredeoord, t.w. langs de vijver bij het Hendrik de Keyzerplein en op het terrein van de Grote Beek. Tom vertelde over de bodemsamenstelling (leem!) en vanuit een historisch perspectief.
Daarna was er de mogelijkheid om samen met de tuinontwerpers (Emiel Versluis en Margot van de Beem) je tuin te schetsen. De ontwerpers adviseren om hen al in een vroeg stadium erbij te betrekken teneinde al met de plaatsing van de gebouwen rekening te houden met de indeling van de tuin.
Vanwege de kou zijn we na afloop nog even een kopje thee gaan drinken bij Tom de Judy en waren onder de indruk van hun woning!

27 november 2019 – ALV # 6 met 17 huishoudens
Weer een mijlpaaltje voor onze groep, vanaf vandaag zijn we officieel toegetreden tot de vereniging, we zijn nu allemaal meer&delers!
Alle commissies hebben hun vorderingen gedeeld, er zijn al stappen gemaakt in zo’n korte tijd. Tom Wolters (CPO begeleider – Iedereen Kan Bouwen) nam ons mee hoe we straks onze woning kunnen volgen in een online app.

ALV in de Buut

9 november 2019 – Kickoff
Daar was de kickoffsessie met de eerste 17 huishoudens in de buurtschuur op Vredeoord! We hebben kennis gemaak, commissies gevormd en samen gegeten. We gaan nu echt van start.

Kickoff in de Buurtschuur

12 oktober 2019 – Excursie CPO-project De Groene Mient (Den Haag)
Met een elektrische deelauto crossen we zaterdag vroeg richting het westen, waar we een afspraak hebben met Arie en Mieke. De Groene Mient blijkt een inspirerend voorbeeld te zijn, met 33 gerealiseerde woningen, een beperkt aantal parkeerplaatsen en een grote gedeelde tuin.

12 oktober 2019 – We staan in de krant!
Dit weekend besteed het ED een behoorlijk artikel aan meer&deel. Lees hier het hele artikel.

10 oktober 2019 – Ondertekenen reserveringsovereenkomst
Een mijlpaal! Samen met Trudo zetten wij onze handtekening onder de ter beschikking stelling van de grond voor ons plan. Daarmee hebben wij het alleenrecht om de plannen verder uit te werken. Tijd dus voor het echte ontwerpwerk!

2 oktober 2019 – Dé eerste echte informatieavond
Wow, wat een energie! Met een grote groep geïnteresseerden deelden wij bij NulZes op het NRE-terrein onze plannen voor De Scherf op Vredeoord en de mogelijkheid om mee te doen. Deze presentatie gemist, of wil je hem nog eens nalezen? Download hier dan de documenten.

5 september 2019 – Uitnodiging informatieavond
Het is tijd voor de volgende stap. Op woensdag 2 oktober delen we meer informatie over het plan en hoe jij mee kan doen!

13 augustus 2019 – Tweede ontwerpsessie
Met het ontwerpteam bouwen we in deze tweede ontwerpsessie door aan de kernwaardes die voortgekomen zijn uit de sessie van 4 juli, gaan we dieper in op het concept van delen en zetten we de eerste stappen richting een ruimtelijk plan.

13 augustus 2019 – Oprichting van de vereniging
It’s official: de vereniging meer&deel is nu écht tot leven met het passeren van de akte bij de notaris. Stan, Fiona en Savannah (v.l.n.r.) nemen de rollen op zich. Tijd voor champagne!

4 juli 2019 – Eerste ontwerpsessie!
Nu is het echte ontwerpen begonnen. In een creatieve sessie onder leiding van Tom van Tuijn leren we elkaar beter kennen en verkennen we de kernwaardes voor meer&deel. Natuurlijk in de buurtschuur op Vredeoord.

6 mei 2019 – Presentaties ontwerpteam
In de mooie biobased woning van Raoul worden we getrakteerd op een spetterende presentatie van Tom van Tuijn (stedenbouwkundige), Philippe Rol (architect AttB) en Raoul Vleugels (architect Werkstatt). Ze doen een procesvoorstel waarmee we meer&deel in co-creatie gaan ontwerpen.

17 april 2019 – We hebben een naam: meer&deel! 
Een mijlpaaltje voor onze groep, vanaf vandaag heten we meer&deel, en zijn wij dus de meer&delers. Dit is de start om op zoek te gaan naar een notaris die ons gaat helpen met het oprichten van een ontwikkelvereniging.

14 april 2019 – Excursie CPO-project Cohousing Strijp-R (Eindhoven)
Ook in Eindhoven zijn er verschillende projecten gerealiseerd door middel van CPO. Cohousing Strijp-R is zo’n project, waarin tevens het sociale deelaspect tussen de verschillende huishoudens duidelijk naar voren komt. We krijgen een bijzondere rondleiding van Jelle Houben (architect en bewoner van Cohousing Strijp-R) door zijn eigen huis en mogen een kijkje nemen in hun gezamenlijke woonkamer en gastenverblijf.

Cohousing Strijp-R, Houben / Van Mierlo

4 t/m 15 maart 2019 – Gesprekken met diverse CPO-begeleiders
Om ons in het proces te ondersteunen zijn we op zoek naar extra begeleiding; iemand die ons kan sturen in de planning en ervaring heeft met CPO-processen. Na diverse gesprekken met verschillende CPO-begeleiders blijkt De Loods (Iedereen Kan Bouwen) het beste aan te sluiten bij onze wensen.

17 februari 2019 – Excursie CPO-project Boschveld (Den Bosch)
Op de koffie bij Roel & Marlies! Zij vormen een van de 24 huishoudens binnen het CPO-project Boschveld. Kim Verhoeven, bewoner en tevens de architect van het project, sluit ook aan om ons van informatie te voorzien. Tezamen met een rondleiding door hun project zijn wij behoorlijk onder de indruk: wat een proces, maar wat een resultaat! De gezamenlijke tuin kwam in het vroege lentezonnetje en met vrolijk spelende kids helemaal tot zijn recht. En in de centraal gelegen kas, waar buurtbewoners terecht kunnen voor gezamenlijke activiteiten en individuele feestjes, voelden we de energie van het delen.

17 januari 2019 – Presentatie aan Trudo
Het is een spannende dag: we mogen bij Trudo op bezoek om ons plan te presenteren. Met aandacht worden onze uitgewerkte visie, ruimtelijke richtlijnen en financiële haalbaarheidsstudie aangehoord. De positieve reactie van Trudo was veelzeggend: “we moeten het maar eens gaan hebben over een reserveringsovereenkomst voor de grond.”

3 januari 2019 – Eerste brainstorm met mogelijke ontwerpteam
Het wordt tijd om onze plannen naar een hoger niveau te tillen en in een duidelijk document te gieten. Daarom hebben we Tom van Tuijn (stedebouwkundige) en de jongens van Werkstatt (architecten) uitgenodigd om te helpen onze ambities verder uit te werken tot een ruimtelijke schets en mee te denken over duurzaam bouwen.

22 november 2018 – Het wordt De Scherf! 
Met Lego verkennen we mogelijke ruimtelijke indelingen voor De Scherf en presenteren die aan Trudo. Dat lijkt voor onze ambities de beste plek op Vredeoord.

21 oktober 2018 – Voorleggen van ons plan aan Trudo
We mogen onze ideeën voorleggen aan het bestuur van Trudo. In dat gesprek komen duidelijk de gedeelde ambities naar voren, al blijken onze plannen beter te passen op een ander stuk grond dan De Dreef die toen open stond voor CPO-intiatieven. Het driehoekige terrein “De Scherf” aan de westkant van Vredeoord, ingesloten tussen de Groenewoudseweg en de Pieter Zeemanstraat, komt als potentiële kanshebber naar voren.

25 september 2018 – Eerste brainstorm van de initiatiefgroep
Vredeoord heeft onze aandacht getrokken. Wat een mooie plek voor vernieuwende woonambities en mogelijkheden om zelf te bouwen. Vandaag hebben we ons eerste ‘echte’ ambitiegesprek met elkaar. Wat houden die ambities eigenlijk in en hoe we kunnen deze overtuigend communiceren naar Trudo?