Ontwerp

Het ontwerp van meer&deel is voortdurend in beweging. Onderstaande afbeeldingen geven een indruk van het schetsontwerp en op het moment wordt er volop gewerkt aan het uitwerken van het Technisch Ontwerp.

  • Zowel sociaal gedreven als om de kosten in de hand te houden, kiezen we voor het delen van sommige functies. Iedere woning zal beschikken over kwalitatieve privéruimten (woonkamer / keuken / badkamer / slaapkamer / buitenruimte), terwijl minder gebruikte functies worden gedeeld (bijvoorbeeld logeerkamers / klusruimte / ontmoetingsruimte).
  • Om de woningen betaalbaar te houden, kiezen we ervoor om niet 40 verschillende woningen te ontwerpen, maar hebben we de uiteenlopende woonwensen gebundeld in 7 woningtypen. Hier zitten zowel grondgebonden woningen als appartementen bij, variërend in grootte. Kijk voor meer informatie ook op de aparte pagina over de woningen.
  • We gaan compact bouwen: door clusters te maken van de woningen is de verhouding tussen hoeveelheid gevel en vloeroppervlak gunstig.
  • We streven naar biobased woningen: gezonde woningen van natuurlijke materialen die een kleine ecologische footprint hebben.
  • We besteden veel aandacht aan de overgangen tussen privéruimte, semi-privéruimte en openbare ruimte.

Bovenstaande hoofdlijnen uit het schetsontwerp veranderen niet meer, wel wordt in samenspraak met de bewoners verder ingezoomd op de woningen, de relatie tussen woning en landschap, de gedeelde voorzieningen etc.

Het volledige schetsontwerp is te zien in het werkboek. (Dit werkboek geeft een beeld, maar ondertussen hebben we natuurlijk al veel beslissingen gemaakt.

Maquettefoto van de woningclusters uit het schetsontwerp.
Een impressie van de tuin, het ‘binnenhof’.
Impressie van de veranda in de zomer met open schuifdeuren en mogelijkheid voor tuinkamer ipv balkon.
Impressie van de veranda in voorjaar/winter, schuifdeuren staan dicht.
Doorsnede van grondgebonden woningen B/C en D. Grenzend aan de binnentuin en veranda met schuifdeuren aan de andere kant. (hier rechts).
Situatietekening van De Scherf uit het schetsontwerp. Hier zie je goed de 5 clusters.
Impressie van de ‘scharnier’ (verbinding tussen de appartementen en de huizen).
Impressie van woningcluster uit het definitief ontwerp. Er zijn 5 clusters.
Impressie van woningcluster uit het schetsontwerp. Er zijn 5 clusters.
Impressie balkons van de appartementen (links de woningen, tussenin het ‘scharnier’ en rechts de privé balkons met berging.
Impressie interieur appartement
Doorsnede appartementen. Op de begane grond is de gezamenlijke fietsenstalling, op de 1e etage ligt appartement A, op de 2e etage zien we appartement A met kap. Rechts zie je het ‘scharnier’ en de balkons.