Nieuws

We hebben veel belangstellenden mogen ontmoeten de afgelopen jaren. We zijn compleet en hebben de laatste nieuwe buur verwelkomd in januari 2022.

 • En nog eens met de kids

  Aangezien een aantal mensen op 27 mei er niet bij konden zijn op het Big BBQ feest, heeft Team Sociaal besloten om vandaag dit nog ’n keer dunnetjes over te doen in het park. En nu ook met de kids, die krijgen we er steeds meer bij 🙂 Jan zorgde dit keer voor de BBQ en het zonnetje voor een hele gezellige en relaxte zaterdag.

 • Wat staat er te gebeuren op de Scherf en bij meer&deel?

  Fundering
  Moeskops begint deze maand met voorbereidende werkzaamheden voor de fundering en zodra zij pauzeren vanwege de bouwvak, begint het graafwerk voor de warmte-/koudeopslag: de veelbesproken HoCoSto.

  Vereniging van Eigenaren
  Qua organisatie is de belangrijkste ontwikkeling dat de kopersvereniging steeds minder actief wordt en langzamerhand alle verantwoordelijkheden overdraagt aan de Vereniging van Eigenaren. Alle deelnemers hebben een team gekozen om actief in te zijn. Want hoewel de ontwerpfase nu grotendeels achter ons ligt, moet er nog heel wat gebeuren.

  De Teams
  Team Bouw heeft, zoals je je kunt indenken genoeg te doen. Team ICT is bezig met onze toekomstige informatievoorziening, Team Energie hoe we straks nóg duurzamer kunnen zijn, Team Sociaal denkt na over hoe we de lessen die we in het proces hebben geleerd kunnen doorgeven en hoe alle bewoners zich wél blijven voelen.
  Team Groen maakt de vingers voorlopig alleen vies in de moestuin op het terrein van de Grote Beek, maar heeft daar toch al de handen vol aan. En ze zijn verder druk met het kiezen van de juiste ondergrond voor de paden op de Scherf en het bedenken welke plant waar gaat wortelen. Team Delen maakt plannen voor het autodelen en hoe we onze gemeenschappelijke fietsenstallingen, washokken en logeerkamers gaan inrichten,

  De activiteiten die we hier noemen zijn verre van compleet, natuurlijk. Het is maar om je een indruk te geven van wat er achter de schermen gebeurt. Wat voor de schermen gebeurt kun je zelf gaan bekijken op Vredeoord. Dat gaan we komende zomer zelf ook héél vaak doen!

 • Het grondwerk is van start gegaan!

  Jeeee. De overdracht van de grond was vanmiddag 30 mei om 13.00 uur een feit.
  Een stuk hek is opzij gezet en daar gaan de eerste buizen al de grond in! De bouwkeet van Moeskops staat er ook al. • Big BBQ op de Scherf

  Onze architecten Atelier to the Bone en Werkstatt hebben ons getrakteerd op een geweldige bbq op de Scherf. Het was super en dankzij het goede en eerlijke eten van www.vaderland.nu (check deze fantastische website!) en alle gezelligheid er om heen.
  Topavond tot in de late uurtjes!

 • Koningsdag = meer&deeldag

  Op Wilhelminaplein en heerlijk in het zonnetje in Sint Catharinastraat met een heel leuk bandje. En een pilsje erbij natuurlijk.

 • Yes, vereniging van eigenaren is een feit

  De VvE opgericht, vandaag is het eerste officiële lid aangesloten bij de notaris.

 • Van Commissies in de kopersvereniging naar Teams in de VvE

  De afgelopen maand zijn we aan de slag gegaan om de commissies te herijken en nieuw leven in te blazen. We hebben samen onderzocht wat we missen, wat we nodig hebben om (nog beter) de toekomst samen in te gaan. Afgelopen zaterdag heeft elke meer&deler een TEAM gekozen! We did it. Het was een middag van hard werken maar ook tijd voor ontmoeting en in het heerlijke zonnetje bij Nul Zes.

 • Goed nieuws!

  De provincie Noord-Brabant heeft ons laten weten dat we een subsidie krijgen voor het HoCoSto systeem en het zichtbaar maken van de energie transitie in de provincie! 
  :banana-dance:

 • Architect Philippe vertelt…

  Philippe Rol, onze architect van Atelier to the Bone, denkt verder dan alleen het bouwen van huizen. Lees hier zijn (en ons) verhaal op hetkanWEL.nl dé website met een duidelijke missie: zoveel mogelijk mensen inspireren tot een groener, eerlijker en leuker leven. Dat leven klopt wel bij ons. 🙂

 • Demonstratie leem stuc- en schilderwerk

  Op deze druilige zondagochtend hebben we een introductie over natuurlijke en duurzame leemproducten gehad. Alles over gips-stuc, voorbehandelen van ondergronden, mineraalverf en allerlei gekleurde kleismeersels kwam aan de orde en we weten nu veel beter dat het onze gezondheid en de leefbaarheid in de woning ten goede komt.
  Dank aan Leembouw Capiau en wat fijn dat we elkaar weer even live zagen!

 • 2022: samen bouwen aan de toekomst!

  Van harte wensen we iedereen een mooi, opbouwend en gezond 2022 toe!

  Na een zeer intensief jaar 2021 vol werving – verwelkomen van nieuwe buren – keuze aannemer – werken aan haalbare stichtingskosten – inrichten financiering HoCoSto – definitief ontwerp aanleveren – vergunningen in orde maken – moestuinieren-met-slakken – talloze algemene ledenvergaderingen vol besluiten –  coronaproof ontmoetingen met elkaar organiseren … is een fris en hoopvol nieuw jaar aangebroken! 

 • Jaaa, we hebben getekend!

  In de dagen voor Kerst hebben 38 huishoudens van meer&deel hun handtekening kunnen zetten onder de aanneemovereenkomst, het koopcontract voor de grond en het contract met HoCoSto (het warmte-koude systeem). We kunnen echt gaan beginnen met de bouw!

  Heel veel blije buren!
 • Sint is ook blij met ons project

  Zondag was weer de maandelijkse wandeling in het Philips de Jongh Park. Hoewel we het anders zo prachtige lichtinval van de zon moesten missen die ochtend werden we ‘verwarmd’ door de zak Sinterklaas vergezeld van een mooi gedicht. Sint bedankte alle commissies en vooral het Bouwteam voor het harde werken. Hij geeft aan graag te komen logeren volgend jaar. En dat kan: Sint is welkom in één van onze logeerkamers! • Ons allerlaatste appartement

  Het allerlaatste A-appartement op meer&deel! Een prachtige studio van 42m2, gelegen op het hoogste punt van ons project: op de derde verdieping in cluster 3 boven de gemeenschappelijke ruimte. Met een vaste trap naar de slaapkamer boven met 1 dakraam, eigen balkon, een lift en veel gedeelde voorzieningen zoals een wasruimte, logeerkamer, klusruimte en uiteraard de gemeenschappelijke tuin.

  Wie wordt onze laatste nieuwe buur? Lees meer

  Filmimpressie van onze Appartement type A – studio
  Impressie van onze Appartement type A – studio
 • Kamperen in het groen

  Een weekend samen weg met de hele vereniging, dat is natuurlijk altijd leuk!
  Het was super gezellig en we hadden een actief uitje: kanoën op de Dommel.
  De thuisblijvers hebben alle info gekregen over HoCoSto ervaringsdeskundige, de camping eigenaar.

 • Update moestuin

  Hoewel we dit jaar veel last hebben gehad van het vochtige weer, waardoor tomaten en veel jonge plantjes het niet hebben gehaald, staat de tuin er toch lekker groen bij. We verwachten nog veel frambozen in de nazomer. Ook voor de aardappelen en de prei is het een goed jaar.

 • Fase Definitief Ontwerp (DO)

  De zomervakantie nadert, maar de vaart blijft erin bij meer&deel.

  De maand juni begon met goed nieuws: de wijziging van het bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld, met complimenten voor het ‘lef en durf’ van ons project. We kunnen door, richting aanvraag omgevingsvergunning. De start van de bouw gloort aan de horizon, volgens de planning dit jaar nog!

  Momenteel leggen de architecten van Werkstatt en Atelier to the Bone de laatste hand aan het ontwerp van ‘de buitenschil’, als basis voor de aanvraag omgevingsvergunning. Wij krijgen een steeds beter beeld van hoe onze woningen en tuin eruit gaan zien: de materialen, de kleur, de ‘look’ van het project. De architecten werken in nauw overleg met ons: feedback en ideeën worden voortdurend uitgewisseld. Binnenkort gaat elk huishouden aan tafel met de aannemer, Moeskops, om alle individuele woonwensen door te nemen. 

  De zomervakantie nadert en wij hebben een kijkje in onze toekomst gekregen…

 • Warmtesysteem HoCoSto

  De inpassing van het warmtesysteem HoCoSto neemt steeds duidelijker vormen aan.

  We kiezen met HoCoSto voor innovatieve technologie, waarbij zonnewarmte in de zomer wordt ‘geoogst’ en opgeslagen in een ondergronds waterreservoir, om er in de winter de huizen mee te verwarmen. Wij bundelen onze krachten om voor alle technische, organisatorische en financiële uitdagingen oplossingen te vinden. 

  Warmtebuffer van HoCoSto

 • Ja Pizza!

  Ja het mocht weer! Heerlijk pizza eten op Sectie-C (Da Portare) onder genot van een drankje en fijne ontmoetingen. Zo gezellig om elkaar weer te zien en nieuwe buren die net ingestapt zijn te leren kennen. Dit kunnen we gelukkig nu vaker gaan doen!

 • Presentatie van het definitief ontwerp (DO) !

  Een mijlpaal die met enthousiasme werd ontvangen door de meer&delers. We zien nu de uiteindelijke verschijningsvorm en materiaalkeuze van de gebouwen. Nice!
  Ondertussen is ook deze website ge-update met de nieuwe beelden, dus we nodigen bij deze uit om ze te bekijken!

 • De kick-off van 6 nieuwe huishoudens mocht eindelijk weer live!

  Wat was dat fijn om de nieuwe huishoudens Live te kunnen verwelkomen na deze vreemde soort van vacuüm fase. We hebben dit veilig kunnen doen en na wat ontmoetingsactiviteiten hebben we ook het glas geheven. Welkom meer&delers!

 • meer&deel’s bestemmmingsplan in de gemeenteraadsvergadering

  Dinsdag 1 juni was het zover, het bestemmingsplan is ter behandeling genomen. CDA-fractie (dhr R. Gordon) gaf complimenten voor ons plan, ook namens de andere politieke partijen. Dat we dit met veel lef en durf doen. Ook complimenten voor de begeleiders en Trudo. “Dit soort projecten tonen de kracht van onze samenleving, mogen er nog velen volgen”. Het bestemmingsplan is vastgesteld!
  De raadsvergadering is ook terug te kijken (Bij 6.1 rond 1:30). 

 • Jonge Maaskantprijs 2021 voor Niels Groeneveld en Raoul Vleugels (Werkstatt)

  Onze architecten Raoul Vleugels en Niels Groeneveld van bureau Werkstatt zijn de winnaars van de Jonge Maaskantprijs 2021. Volgens de jury zijn zij koplopers in ecologisch en sociaaleconomisch bouwen. Een low tech benadering met grote impact op lokale economieën, maatschappij, klimaat en wooncomfort.
  meer&deel is trots en feliciteert Niels en Raoul! Lees meer op:
  http://www.rotterdammaaskant.nl/nl/winnaar/raoul-vleugels-en-niels-groeneveld

  Raoul Vleugels en Niels Groeneveld FOTO ©David Meulenbeld
 • VPRO woonpioniers, stem jij ook op ons?

  VPRO zoekt woonpioniers, en ons CPO-project meer&deel in Eindhoven is genomineerd! Wij innoveren met meerdere generaties door kleiner te gaan wonen, functies te delen en duurzaam te bouwen. STEM jij ook op ons? Dat kan tot 5 mei via https://pioniers.op.vpro.nl/pioniers/werkstatt-en-atelier-to-the-bone-tom-van-tuijn-stedebouw-en-woningcorporatie-trudo 
  Bedankt! 

 • Wandelestafette

  Wow, wat was het fijn om een groot deel van de meer&delers live te zien deze zondagochtend in het Philips de Jonghpark. Voor sommigen was het een jaar geleden dat ze elkaar gesproken hadden. Leuk dat ook geïnteresseerden aansloten, we hebben waarschijnlijk weer wat huishoudens erbij! Het gaat nu snel.

30 oktober 2020 – Banner ophangen
Om ons project zichtbaar te maken, hebben we hebben we een hele mooie banner ophangen op de Scherf. Door de goede voorbereiding van Philippe en de gezamenlijke krachten hangt deze perfect en is dag en nacht goed te zien. Trots!

28 oktober 2020 – Thema-avond van commissie Bouw&Ontwerp
Aanleiding voor deze avond was dat we een aantal vragen hadden, vooral ook vanuit nieuwe huishoudens over het bestaande ontwerp. Dus werd er Q&A avond over het ontwerp ingepland. Er werd ingegaan op het ontwerp tot nu toe en we konden alle vragen stellen die we hadden. Zoals: worden de vloeren van beton of hout? Hoe hoog worden de ramen? Is balansventilatie een optie? Hoeveel ruimte is er voor eigen indeling van de plattegronden?

27 oktober 2020 – ALV #18
Allereerst werden de nieuwe leden verwelkomd, daarna kregen we een update van de Loods en de werving. Verder het voorstel over effectenstudie bodemenergie systemen besproken en het besluit om de parkeerdruk laag te houden vastgesteld.

14 oktober 2020 – Thema-avond van commissie Energie + Groen
Wat zijn onze opties om onze woningen straks van duurzame energie te gaan voorzien? Dat was de vraag die centraal stond in onze thema-avond ‘Energie’. De commissie heeft een uitgebreide presentatie gegeven over de mogelijke opties voor energie-, warmte- en watervoorziening. De focus ligt nu vooral op een koude/warmte systeem, maar er worden nog 4 andere opties doorgerekend en vergeleken met de standaardoptie: aansluiting op het warmtenet van Ennatuurlijk. Wij beslissen uiteindelijk welke optie het best past bij ons project, waarbij duurzaamheid en betaalbaarheid natuurlijk belangrijke beoordelingscriteria zijn. Tevens heeft de Groencommissie een presentatie gegeven over het definitieve landschapsontwerp met daaruit voortkomende vragen. Hoe gaan we dit concept verder uitwerken, waar geven we prioriteit aan en wat gaan we pas aanleggen als we er wonen.

10 oktober 2020 – meet&greet
We hebben vandaag 2 sessies gehad om mensen te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in ons project. Het was gezellig ondanks de kou en regen. We hadden gelukkig dekentjes en waren goed voorbereid.

6 oktober 2020 – We staan in Groot Eindhoven!
Het Groot Eindhoven schrijft een artikel over ons project.

Artikel in GE

2 oktober 2020 – onkruid verwijderen
Op De Scherf is “Alsem-ambrosia” aangetroffen. Vooral de allergene invloed van de pollen van het plantje op mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts is erg vervelend. Als de plant in het zaad schiet, blijft dat kiemkrachtig tot 40 jaar. Dus we zijn gaan trekken met z’n allen en alle zakken zijn wegbracht naar de milieustraat.  

1 oktober 2020 – Thema-avond houtbouw
Het was een lange zit maar dan heb je ook wat!  We hebben veel geleerd over biobased bouwen.  Over de milieu aspecten, de veiligheid, brand, gezondheid en beleving. Een leuk wisjedatje; elke 24 minuten groeit er genoeg hout in Nederland om 1 woning te bouwen 🙂

Thema-avond houtbouw via Zoom

28 september 2020 – ALV #17
We hebben maandagavond een aanpassing in het huishoudelijk reglement goedgekeurd betreffende de inleg van de kosten. We kregen een update over de beschikbaarheid van de woningen. En de motivaties van de nieuwe buren beoordeeld, die waren goed dus binnenkort weer nieuwe buren erbij! 

8 september 2020 – We staan weer in de krant!
Het Eindhovens Dagblad schrijft een artikel over onze kavelmarkt van afgelopen vrijdag. Lees hier het hele artikel.

4 september 2020 – Kavelmarkt
Wat een heerlijke en effectieve namiddag hadden we op Vredeoord vrijdag! We hebben op ons eigen stuk bouwgrond De Scherf rondgelopen om de plekken van de clusters beter te ervaren en om als groep te kijken hoe we allemaal ons plekje kunnen vinden. Eindhovens Dagblad kwam ook een kijkje nemen, dinsdag staan we in de krant.

6 augustus 2020 – ALV #16
Suzanne van De Loods bracht verslag uit over het gesprek met Trudo en besprak kort de overall planning. Binnenkort is er een thema-avond om dieper op de planning in te gaan. Commissie Financiën presenteerde het voorstel van de verdeelsleutel en Commissie Bestuur deelde een aanscherping in het huishoudelijk reglement. Commissie Communicatie en Commissie Bouw&Ontwerp gaven allebei een korte update waar ze mee bezig zijn.

29 augustus 2020 Рmeer&deel caf̩
Het wordt onderhand ons vaste stekje, de Cyclist op NRE terrein.
Na een geslaagde meet&greet waren we bijna compleet voor een borrel in de zon. Fijn om zo live met elkaar te praten na onze vakanties, met ook voor het eerst nieuwe bewoners erbij. Welkom nieuwe buren!

29 augustus 2020 – meet&greet
We zijn op zoek naar andere pioniers en hebben zaterdag leuke huishoudens mogen ontmoeten. Dit keer ook 2 gezinnen met schoolgaande kinderen. Iedereen had mooie motivaties en we hebben de 1,5 meter regel goed kunnen borgen op Sectie-C.

18 augustus 2020 – Thema-avond van commissie Financiën
Twee voorstellen werden gepresenteerd met een toelichting over het effect van minder woningen dan nu voorzien op de stichtings/bouwkosten en de kosten voor gedeelde voorzieningen per huishouden. 

6 augustus 2020 – ALV #15
Een zoomavond met ook nieuwe bewoners.  We kregen uitleg over het gebruik van de thermometer; zijn we allemaal verbonden en hoe voelen we ons? Binnenkort gaan we een monitor invullen. Verder hebben we aanpassingen in Huishoudelijk reglement goedgekeurd en kregen we een update over werving nieuwe buren.

25 juli 2020 – meet&greet
Zaterdag hebben we weer nieuwe belangstellende huishoudens mogen ontmoeten. Kern van de middag was vooral kennismaken en een klik voelen en dat is gelukt. Het was een gezellige middag met leuke mensen, die voor een aantal meer&delers bij de Cyclist geëindigd is.

11 juli 2020 – kick-off nieuwe huishoudens
Aflopen zaterdag scheen eindelijk weer eens de zon en daar was de tweede kick-off sessie met de huishoudens! We hebben feestelijk geproost, kennis gemaak, commissies gevormd en gezellig samen geluncht. We zijn blij met deze nieuwe leuke bewoners!

7+8 juli 2020 – Workshop: speel met je plattegrond!
We hadden al via de email de grote speel-met-je-plattegrond kit toegestuurd gekregen. Deze oefening gaf iedereen de gelegenheid thuis in alle rust te onderzoeken wat in je gekozen woningtype allemaal mogelijk is en gevoel te krijgen bij de grootte van (delen van) de woning. De resultaten en inzichten werden gedeeld op de 7e voor appartementen en op de 8e voor grondgebonden woningen. De workshop was vooral bedoeld als middel om gezamenlijk gevoel te krijgen bij de ruimtelijke mogelijkheden van iedere plek in iedere woning. Fijn om zo elkaar te treffen en samen bezig te zijn! Ook waren de nieuwe meer&delers aanwezig. Aanstaande zaterdag is de kick-off, zin in.

30 juni 2020 – ALV #14
Pittige avond qua onderwerp: besluitvorming​ verdeelsleutel. De commissie Financiën had zich uitstekend voorbereid en zelfs een extra voorbereidende meeting vorige week ingelast hiervoor en het verliep smooth. We hielden tijd over om na te kletsen over nog meer nieuwe buren. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

20 juni 2020 – Nieuwe buren filmpjes
Vandaag was een bijzondere dag voor ons. We hebben gezamenlijk de hele leuke motivatie filmpjes van onze nieuwe buren bekeken en we konden weer live elkaar ontmoeten (met de 1,5 meter regel). Even geen Zoom, dat was erg fijn en waren we er aan toe! Daar hoorde natuurlijk ook een borreltje bij! Binnenkort, 11 juli, hebben we de kick-off met de nieuwe meer&delers. We kijken er naar uit.

14 juni 2020 – Vlog 5 van het ontwerpteam
Zo nu en dan krijgen we van het team een update via een inhoudelijke vlog.
In de afgelopen weken is het ontwerpteam aan de slag geweest met het verfijnen van de clusters en de relatie met de directe omgeving. Er is nu rekening gehouden met de scenario’s qua woningen die afgelopen ALV zijn besproken. De laatste ontwerpstappen waren weer samengevat in een deze vlog met aandacht voor het ‘scharnier’ (verbinding tussen de appartementen en de huizen).

8 juni 2020 – ALV #13
Afgelopen maandag hebben we de planning doorgenomen met commissie Vereniging, de uitkomsten besproken van de enquête over de keuze van de woningtypes en de scenario’s van de verdeling van de woningtypes zijn gedeeld. Daarnaast hebben we inzicht gekregen hoe we een keuze gaan maken voor een externe adviseur (bouwkundig, akoestiek, brandveiligheid, energie, installatie, constructie, etc.) van commissie Energie, Warmte & Water.

19 mei 2020 – Tweede informatieavond
Wat was gisteren een gave bijeenkomst! Onze tweede informatieavond is geweest. Na het kennismaken waren er eerst presentaties over het proces, de wijk en het ontwerp. In het tweede deel verspreidde de groep zich over 5 themasessies en we sloten af met info over het vervolgproces en het verloop van de loting. Bedankt voor de grote opkomst en alle positieve reacties. We kijken uit naar onze nieuwe buren!
Deze presentatie gemist, of wil je hem nog eens nalezen? Bekijk hier dan de documenten.

Tweede informatieavond

16 mei 2020 – De eerste oogst is binnen!
Het leukste van de moestuin is oogsten, de eerste heerlijke tuinboontjes zijn geplukt vandaag!

Onze fantastische moestuin!

13 mei 2020 – ALV #12
Afgelopen woensdag stonden een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda. De commissies Bouw&Ontwerp, Delen en Vereniging hadden zich weer goed voorbereid. Het werd een langere avond dan gepland maar we kunnen binnenkort een beslissing maken over het aantal woningen per type en is het principebesluit genomen hoe we ruimtes gaan delen.

12 mei 2020 – Workshop Tuin, Veranda, Privacy
Doel van de avond was het verzamelen van input voor landschapsarchitect en ontwerpteam voor de zo gewenste verbinding tussen landschap en woningen te gaan maken. Later op de avond sloot onze kersverse aangestelde landschapsarchitect ook aan. Goed om elkaar wederzijds te leren kennen!

Een impressie van onze tuin (Het uiteindelijke ontwerp wordt vanzelfsprekend niet hetzelfde als dit beeld).

2 mei 2020 – Werken in de moestuin
Door de goede samenwerking met Ine&Frederiek en Henk&Ine staat de gereedschapskist op zijn plek. Ondertussen groeit alles gewoon door.

28 april 2020 – ALV #11
Voorstel​ voor selectieproces om te komen tot nieuwe buren is vanavond goedgekeurd. Ook weten we wie onze landschapsarchitect wordt. Voor de goedkeuring bestemmingsplanprocedure en tevens verdeelsleutel financiën zijn nog wat vragen te beantwoorden. Dat nemen we mee in de volgende ALV.

ALV #11 via Zoom

27 april 2020 – Commissie Delen in het oranje
Er wordt hard doorgewerkt aan de plannen voor meer&deel zelfs op Koningsdag! Gestart met het Wilhelmus maken we van de nood zoveel mogelijk een deugd ondanks de coronaperikelen. Iemand nog een oranjetompoes?

Commissie Delen op Koningsdag

22 april 2020 – Thema-avond van commissie Mobiliteit
Woensdag was Bram Veldhuis te gast via Zoom. Met de organisatie OnzeAuto faciliteert hij deelautogebruik en de oprichting van mobiliteitscooperaties. Zowel praktisch als financieel, zowel voor oprichting als het gebruik in de toekomst. We kregen antwoord op de vragen wat het voor ons betekent om met deelauto’s te gaan werken. Dank je Bram.

18 april 2020 – meer&deel weekend
Aanvankelijk zouden we een weekendje weg gaan, maar nu ( je raadt het al) was ons weekendje weg via Zoom. Het werd drastisch ingekort van anderhalve dag naar het nieuwe digitale format van 2,5 uur. Maar wel een hele leuke 2,5 uur! Focus was: elkaar beter te leren kennen en plezier hebben! Dat is dus gelukt!

18 april 2020 – Meet&greet online
Zaterdag hebben we voor geïnteresseerden een informele meet&greet online gehouden en niet zoals de vorige keer in de Buurtschuur op Vredeoord. Gelukkig was onze voorbereiding goed en hadden we geen technische hick-ups. Het was even wennen zo via Zoom, maar het heeft heel goed uitgepakt. Leuk om ook zo potentiële buren te ontmoeten. Dank aan iedereen die het online tot leven heeft gebracht.

16 april 2020 – ALV #10
Deze donderdag tijdens de ALV hebben we beslissingen genomen over het SO (schetsontwerp). Vooraf kregen alle leden een enquête gestuurd. De uitgebreide en specifieke antwoorden geven handvatten voor het ontwerpteam. De commissie Bouw&Ontwerp heeft heel hard gewerkt om alles goed te omschrijven zodat tijdens de ALV de juiste beslissingen genomen konden worden. Deze beslissingen worden namelijk meegenomen in het VO (voorlopig ontwerp). De avond was pittig maar verliep smooth en we hebben weer enorme stappen gemaakt.

1 april 2020 – Thema-avond van commissie Delen
Om los van de ALVs tussentijdse bevindingen met elkaar te delen zijn nu meer&deel thema-avonden geïntroduceerd.
Commissie Delen nam de aftrap via Zoom in quarantaine tijd. Ze presenteerden de resultaten van de interne enquête. Daarnaast werden de inzichten van de bezoeken die ze gebracht hebben bij andere CPO projecten gedeeld. Fijn om zo samen bezig te zijn en elkaars inzichten, voorkeuren, alternatieven te horen.

Concepten voor ruimtes die we gaan delen

24 maart 2020 – Update Schets Ontwerp presentatie
Ondanks de corona crisis zitten we nog op koers en via Zoom wordt er een volledig Schets Ontwerp (SO) gepresenteerd aan iedereen. Veel overwegingen uit de groep zijn verwerkt en we hebben weer meer inzicht hoe onze toekomstige woningen eruit gaan zien. We worden verrast met mooie oplossingen.

17 maart 2020 – ALV #9
Vandaag kregen we via Zoom korte updates van commissies: Energie, Groen en Delen. Financiën kwam met een voorstel voor een verdeelsleutel. Verder gaan we in kaart brengen hoe de situatie door het Corona-virus effect heeft op ons project.

14 maart 2020 – Moestuindag
Het begin van een stralende dag! De tuindag ging wél door! Tot een uur of vier zijn meer&delers bezig geweest in onze moestuin van de Grote Beek.

1 maart 2020 – Meet&greet
Zondag hebben we voor geïnteresseerden een informele meet&greet in de Buurtschuur op Vredeoord gehouden. Op deze middag konden de belangstellenden leren hoe we meer&deel samen in de toekomst vorm willen geven en vragen hierover stellen. We deelden met elkaar ons enthousiasme over het project wat resulteerde in veel energie en een geweldige sfeer!
Dank aan iedereen die het tot leven heeft gebracht: de organisatie, onze potentiële buren en alle lachende gezichten! 🙂

28 februari 2020 Рmeer&deel caf̩
We hadden vrijdag een informele borrel om elkaar te ontmoeten tussen de ALV’s in. Het was een goede opkomst en fijn elkaar te leren kennen in een andere setting. Een heel geslaagd initiatief van commissie Vereniging.

17 februari 2020 – ALV #8
In deze ALV hebben Bouw&Ontwerp het over woningtypes en doelgroepen gehad, we kregen een overzicht van de streefbedragen per woningtype, we kregen updates van commissies Groen en Energie en CPO leningen. Last but not least: wat is belangrijk voor ons t.a.v. samen-werken & samen-leven? We gaan een weekendje weg met z’n allen plannen om elkaar nog meer te leren kennen!

ALV in de Buut

15 februari 2020 – Drie excursies in regio Utrecht
Commissie Delen ging zaterdag 15 februari op excursie naar een aantal projecten. Ze waren op bezoek in Ecowijk Mandora in Houten, De Kersentuin in Leidsche Rijn en Het Groene Dak in Utrecht en werden open en hartelijk ontvangen. Wat een leuke bezoeken en wat hebben we veel geleerd!

Het Groene Dak

29 januari 2020 – Ontwerpavond
Dinsdag is iedereen aan de slag met het ontwerp voor meer&deel gegaan. We zitten volop in het Schetsontwerp, en daarin wordt ook steeds belangrijker hoe de verschillende functies in de woningen werken en zich tot elkaar en de directe omgeving verhouden. Daar draaide deze avond om. In een strak format gingen we hier samen mee aan het werk, vooral om samen mogelijkheden te verkennen.

22 januari 2020 – ALV #7
Na feestdagen was het goed elkaar weer te zien. De commissies Vereniging, Communicatie, Mobiliteit, Delen, Financieel, Energie, Bouw&Ontwerp hebben hun vorderingen gepresenteerd. We kregen veel informatie te verwerken.

ALV in de Buut

21 december 2019 – borreltje met de 17 huishoudens 🙂
Het was een super gezellige middag bij de Cyclist.
Fijne dagen allemaal, in 2020 gaan we spetteren!

Kerstborrel bij de Cyclist

11 december 2019 – afronding van het schets ontwerp (SO) stedenbouw
Het was een inhoudelijke en vooral leuke bijeenkomst waarin wij het meer&deel werkboek gepresenteerd kregen, een eerste stedenbouwkundige opzet bespraken en samen vooruit keken.
Aan het einde van de avond kreeg elk huishouden een fysieke versie van het werkboek. Tot slot kon ieder zijn/haar/hun voorkeur aangeven met een prikker in de maquette waar je wilt wonen. Dat werd best spannend gevonden. Het is nog lang niet definitief!

 

2 december 2019 – opstap met Tom van Duuren op Vredeoord
Doel vandaag was o.a. het verkrijgen van meer cohesie tussen de toekomstige bewoners onderling teneinde meer gezamenlijkheid omtrent de inrichting van de gezamenlijke tuinen. We liepen vooral buiten het terrein van Vredeoord, t.w. langs de vijver bij het Hendrik de Keyzerplein en op het terrein van de Grote Beek. Tom vertelde over de bodemsamenstelling (leem!) en vanuit een historisch perspectief.
Daarna was er de mogelijkheid om samen met de tuinontwerpers (Emiel Versluis en Margot van de Beem) je tuin te schetsen. De ontwerpers adviseren om hen al in een vroeg stadium erbij te betrekken teneinde al met de plaatsing van de gebouwen rekening te houden met de indeling van de tuin.
Vanwege de kou zijn we na afloop nog even een kopje thee gaan drinken bij Tom de Judy en waren onder de indruk van hun woning!

27 november 2019 – ALV #6 met 17 huishoudens
Weer een mijlpaaltje voor onze groep, vanaf vandaag zijn we officieel toegetreden tot de vereniging, we zijn nu allemaal meer&delers!
Alle commissies hebben hun vorderingen gedeeld, er zijn al stappen gemaakt in zo’n korte tijd. Tom Wolters (CPO begeleider – Iedereen Kan Bouwen) nam ons mee hoe we straks onze woning kunnen volgen in een online app.

ALV in de Buut

9 november 2019 – Kick-off
Daar was de kick-off sessie met de eerste 17 huishoudens in de buurtschuur op Vredeoord! We hebben kennis gemaak, commissies gevormd en samen gegeten. We gaan nu echt van start.

Kick-off in de Buurtschuur

12 oktober 2019 – Excursie CPO-project De Groene Mient (Den Haag)
Met een elektrische deelauto crossen we zaterdag vroeg richting het westen, waar we een afspraak hebben met Arie en Mieke. De Groene Mient blijkt een inspirerend voorbeeld te zijn, met 33 gerealiseerde woningen, een beperkt aantal parkeerplaatsen en een grote gedeelde tuin.

12 oktober 2019 – We staan in de krant!
Dit weekend besteed het ED een behoorlijk artikel aan meer&deel. Lees hier het hele artikel.

10 oktober 2019 – Ondertekenen reserveringsovereenkomst
Een mijlpaal! Samen met Trudo zetten wij onze handtekening onder de ter beschikking stelling van de grond voor ons plan. Daarmee hebben wij het alleenrecht om de plannen verder uit te werken. Tijd dus voor het echte ontwerpwerk!

2 oktober 2019 РD̩ eerste echte informatieavond
Wow, wat een energie! Met een grote groep geïnteresseerden deelden wij bij Nul Zes op het NRE-terrein onze plannen voor De Scherf op Vredeoord en de mogelijkheid om mee te doen. Deze presentatie gemist, of wil je hem nog eens nalezen? Download hier dan de documenten.

5 september 2019 – Uitnodiging informatieavond
Het is tijd voor de volgende stap. Op woensdag 2 oktober delen we meer informatie over het plan en hoe jij mee kan doen!

13 augustus 2019 – Tweede ontwerpsessie
Met het ontwerpteam bouwen we in deze tweede ontwerpsessie door aan de kernwaardes die voortgekomen zijn uit de sessie van 4 juli, gaan we dieper in op het concept van delen en zetten we de eerste stappen richting een ruimtelijk plan.

13 augustus 2019 – Oprichting van de vereniging
It’s official: de vereniging meer&deel is nu écht tot leven met het passeren van de akte bij de notaris. Stan, Fiona en Savannah (v.l.n.r.) nemen de rollen op zich. Tijd voor champagne!

4 juli 2019 – Eerste ontwerpsessie!
Nu is het echte ontwerpen begonnen. In een creatieve sessie onder leiding van Tom van Tuijn leren we elkaar beter kennen en verkennen we de kernwaardes voor meer&deel. Natuurlijk in de buurtschuur op Vredeoord.

6 mei 2019 – Presentaties ontwerpteam
In de mooie biobased woning van Raoul worden we getrakteerd op een spetterende presentatie van Tom van Tuijn (stedenbouwkundige), Philippe Rol (architect AttB) en Raoul Vleugels (architect Werkstatt). Ze doen een procesvoorstel waarmee we meer&deel in co-creatie gaan ontwerpen.

17 april 2019 – We hebben een naam: meer&deel! 
Een mijlpaaltje voor onze groep, vanaf vandaag heten we meer&deel, en zijn wij dus de meer&delers. Dit is de start om op zoek te gaan naar een notaris die ons gaat helpen met het oprichten van een ontwikkelvereniging.

14 april 2019 – Excursie CPO-project Cohousing Strijp-R (Eindhoven)
Ook in Eindhoven zijn er verschillende projecten gerealiseerd door middel van CPO. Cohousing Strijp-R is zo’n project, waarin tevens het sociale deelaspect tussen de verschillende huishoudens duidelijk naar voren komt. We krijgen een bijzondere rondleiding van Jelle Houben (architect en bewoner van Cohousing Strijp-R) door zijn eigen huis en mogen een kijkje nemen in hun gezamenlijke woonkamer en gastenverblijf.

Cohousing Strijp-R, Houben / Van Mierlo

4 t/m 15 maart 2019 – Gesprekken met diverse CPO-begeleiders
Om ons in het proces te ondersteunen zijn we op zoek naar extra begeleiding; iemand die ons kan sturen in de planning en ervaring heeft met CPO-processen. Na diverse gesprekken met verschillende CPO-begeleiders blijkt De Loods (Iedereen Kan Bouwen) het beste aan te sluiten bij onze wensen.

17 februari 2019 – Excursie CPO-project Boschveld (Den Bosch)
Op de koffie bij Roel & Marlies! Zij vormen een van de 24 huishoudens binnen het CPO-project Boschveld. Kim Verhoeven, bewoner en tevens de architect van het project, sluit ook aan om ons van informatie te voorzien. Tezamen met een rondleiding door hun project zijn wij behoorlijk onder de indruk: wat een proces, maar wat een resultaat! De gezamenlijke tuin kwam in het vroege lentezonnetje en met vrolijk spelende kids helemaal tot zijn recht. En in de centraal gelegen kas, waar buurtbewoners terecht kunnen voor gezamenlijke activiteiten en individuele feestjes, voelden we de energie van het delen.

17 januari 2019 – Presentatie aan Trudo
Het is een spannende dag: we mogen bij Trudo op bezoek om ons plan te presenteren. Met aandacht worden onze uitgewerkte visie, ruimtelijke richtlijnen en financiële haalbaarheidsstudie aangehoord. De positieve reactie van Trudo was veelzeggend: “we moeten het maar eens gaan hebben over een reserveringsovereenkomst voor de grond.”

3 januari 2019 – Eerste brainstorm met mogelijke ontwerpteam
Het wordt tijd om onze plannen naar een hoger niveau te tillen en in een duidelijk document te gieten. Daarom hebben we Tom van Tuijn (stedebouwkundige) en de jongens van Werkstatt (architecten) uitgenodigd om te helpen onze ambities verder uit te werken tot een ruimtelijke schets en mee te denken over duurzaam bouwen.

22 november 2018 – Het wordt De Scherf! 
Met Lego verkennen we mogelijke ruimtelijke indelingen voor De Scherf en presenteren die aan Trudo. Dat lijkt voor onze ambities de beste plek op Vredeoord.

21 oktober 2018 – Voorleggen van ons plan aan Trudo
We mogen onze ideeën voorleggen aan het bestuur van Trudo. In dat gesprek komen duidelijk de gedeelde ambities naar voren, al blijken onze plannen beter te passen op een ander stuk grond dan De Dreef die toen open stond voor CPO-intiatieven. Het driehoekige terrein “De Scherf” aan de westkant van Vredeoord, ingesloten tussen de Groenewoudseweg en de Pieter Zeemanstraat, komt als potentiële kanshebber naar voren.

25 september 2018 – Eerste brainstorm van de initiatiefgroep
Vredeoord heeft onze aandacht getrokken. Wat een mooie plek voor vernieuwende woonambities en mogelijkheden om zelf te bouwen. Vandaag hebben we ons eerste ‘echte’ ambitiegesprek met elkaar. Wat houden die ambities eigenlijk in en hoe we kunnen deze overtuigend communiceren naar Trudo?