Nieuws

We hebben veel belangstellenden mogen ontmoeten de afgelopen jaren. We zijn compleet en hebben de laatste nieuwe buur verwelkomd in januari 2022.

 • Opening en open dag groot succes

  Wat een weekend! Op vrijdag 24 mei ontvingen we onze partners bij de bouw, van aannemer tot adviseurs, en de wethouder van wonen en wijken, Mieke Verhees. Op zondag 26 hadden we de hele buurt uitgenodigd. Op beide dagen zijn we enorm verwend met fijne cadeaus waarmee we onze tuin kunnen gaan verfraaien. Tenminste, zodra het eindelijk eens stopt met regenen …

  Terugblik vrijdag 24 mei

  We begonnen met een filmpje dat meer&deler Jorn maakte van alle foto’s, filmpjes en stop-motionopnamen die de afgelopen jaren gemaakt zijn. Bekijk het hier.

  Vve-voorzitter Frans van Dinther deed daarna het woord namens meer&deel. Hij blikte terug op de ontstaansgeschiedenis en reflecteerde op het sociale experiment dat meer&deel ook is.

  Frans spreekt de genodigden en de meer&delers toe

  Na Frans was het woord aan wethouder Mieke Verhees. Zij vond het knap dat we dit in vijf jaar hebben weten te realiseren. Voor ons voelt dat als lang, maar als je bedenkt dat een gemiddeld project van deze omvang 10 jaar vraagt, kunnen we daar toch wel trots op zijn.

  Het Eindhovens Dagblad publiceerde een uitstekende reportage van de hand van Karin Rosendaal. Op de foto zie je het gipsen logo dat door de wethouder onthuld is. Het krantenartikel kun je hier lezen (als je een DPG-account hebt).

  De dag besloten we met een silent disco voor de bewoners. Daar zijn foto’s van, maar die zetten we niet op internet :-).

  Open dag zondag 26 mei

  Zondag boften we met droog weer. Zo’n honderd bezoekers hebben we ontvangen met koffie en koek. Er waren rondleidingen en een fotospeurtocht voor de kinderen. Het was een geweldige dag en superleuk om de buurtbewoners in zo groten getale te ontmoeten. De buurtvereniging kwam met insectenhotels, dus ook die dag zijn we weer goed verwend! Beetje suf: we zijn vergeten echt foto’s te maken en op de kiekjes die we hebben staan kleine kinderen die we niet zomaar op internet willen zetten. Maar je mag gerust geloven: het was gezellig en voor herhaling vatbaar.

 • Open dag: zondag 26 mei van 10.00 tot 13.00 uur

  Graag nodigen we je uit om zondag 26 mei te komen kijken op ons terrein. Tussen 10.00 en 13.00 uur laten we je graag zien wat we allemaal gebouwd hebben, waarom en hoe. Je komt meer te weten over ons innovatieve verwarmingsssyteem, je kunt een kijkje nemen in onze ontmoetingsruimte waar een film draait over het bouwproces en waar we je een kopje koffie of thee aanbieden, je mag de logeerkamers bewonderen, de tuin in aanbouw is te bezichtigen, de fietsenstallingen en de wasruimtes die we delen. Daarvoor is een speciale fotospeurtocht uitgezet, die natuurlijk ook voor kinderen leuk is om te doen.

  Fijn als je je aanmeldt, dan weten we hoeveel koffie we moeten zetten. Druk daarvoor op de knop.

  De woningen van meer&deel met de tuin in aanleg
 • Vijf jaar geleden …

  Door: Stan Gerrits

  Ruim vijf jaar geleden zaten we met een stel vrienden om de keukentafel. De vraag die er lag: zien wij onszelf op Vredeoord wonen? En zo ja, hoe dan? De eerste ideeën kwamen snel, en het was meteen duidelijk dat dit geen gewoon project zou worden. We wilden het zelf doen, het project met elkaar en andere enthousiastelingen gaan ontwikkelen, met als doel te kunnen wonen in een gemeenschap. Spullen en voorzieningen delen, ecologisch verantwoord bouwen. Niet iets wat we ooit in de reguliere woningbouw zouden gaan vinden. Geen dertien-in-een-dozijn-rijtjeshuizen met schuttingen.

  En dus zetten we onze schouders eronder. We doopten ons project meer&deel, vormden een officiële Kopersvereniging en vonden partijen om ons te helpen. We kwamen op stoom. Er sloten zich steeds meer nieuwe buren aan en het project begon vorm te krijgen. Eindeloos brainstormen, schetsen, vergaderen. Dwars door alle coronabeperkingen heen. Veertig woningen vonden hun plek, veertig huishoudens hun thuis. Van architect naar aannemer, naar uitvoerder.

  En nu? Nu zit ik aan het bureau in onze nieuwe werkkamer. Tussen stapels verhuisdozen die nog uitgepakt moeten worden. Eind oktober kregen we de sleutel, de afgelopen maanden hebben we met man en macht gewerkt om het huis helemaal naar onze eigen smaak verder af te werken en in te richten. Maar we zijn er. Onze droom is werkelijkheid geworden. (Eerder gepubliceerd op Instagram: @stangerrits)

 • Spaceframe weer op z’n plek
  https://youtu.be/j6HkW17cFCM

  Midden op het terrein opgebouwd, er nauwgezet tussenuit getakeld, heel precies in het bassin geplaatst. Voor velen van ons had het iets van déjà vu, maar het was toch net wat spannender nog dan de vorige keer: dit keer lagen de huizen er al! Het spaceframe van het HoCosTo-warmtesysteem is deze woensdag op zijn plek gehesen.

  Gelukkig ging alles goed, en vandaag is ook het kleine frame voor de piekbuffer geplaatst. Inmiddels is het gat afgedekt (wat een opluchting ook) en wordt de buffer gevuld met water. De komende tijd worden de zonneboilers op de daken geplaatst die het water komende zomer gaan opwarmen.

  Het ‘kleine’ frame voor de piekbuffer is op donderdag ook op zijn plaats getakeld.
 • Eerste woningen opgeleverd!

  En toen was het opeens toch echt zo ver, de eerste woningen zijn afgelopen week opgeleverd. We kijken er allemaal enorm naar uit om er echt te wonen, maar er moet natuurlijk nog veel gebeuren.

  Louis en Renée zijn de allereersten die hun sleutel hebben gekregen.

  Extra verkeersbewegingen

  Alle woningen worden casco opgeleverd. Dat wil zeggen dat daarna een tijd aanbreekt waarin er veel leveranciers en werklieden over de vloer komen zoals stukadoors, keukenboeren en vloerenleggers. Daarna komen de verhuizingen zelf waarvoor natuurlijk vrachtwagens en busjes af en aan rijden. Aan iedereen leggen we de regels rondom parkeren uit en we zullen het aantal eigen autobewegingen zo klein mogelijk houden.

  Bestrating

  De bestrating rondom De Scherf wordt binnenkort aangepakt, te beginnen met de Pieter Zeemanstraat. Daarna volgt de Groenewoudseweg tot slot Grenenhout (bij VS-gebouw). De verwachting is dat dit voor de kerst klaar is. 

  Warmteboiler

  Omdat ons verwarmingssysteem opnieuw moest worden aangelegd, moeten we helaas de eerste tijd gebruikmaken van een warmteboiler op biobrandstof voor warmte en warm water. Vermoedelijk is deze boiler tot in december nodig.

  Kortom …

  Een tijd lang zal er extra parkeerdruk zijn en mogelijk ook nog enige overlast door werkzaamheden. We zullen leveranciers en werklui op de hoogte brengen van waar er geparkeerd mag worden en erop toezien dat afval en verpakkingsmateriaal netjes wordt afgevoerd en dat het in de avond stil is.

  We verwachten dat eind december, iedereen over is. 

  In het voorjaar hopen we een ‘open huis’ te organiseren, zodat ook de buren kunnen komen kijken naar ons terrein en de woningen.

  Wilma was de tweede voor wie de rode loper werd uitgerold.
 • Kijkdagen voor de meer&delers

  Deze weken zijn er op de Scherf kijkdagen voor alle toekomstige meer&delers. Spannend! In je eigen huis rondlopen. Voelen hoe groot de ruimtes precies zijn. Ervaren hoeveel licht er invalt door de ramen en dakkapellen. Maar ook: kritisch kijken of alles volgens afspraak gebouwd is. En daarvoor heb je dan maar twee uur de tijd! Best een klus!

  Er is wel hard gewerkt de afgelopen tijd. Er zit al hout op veel gevels. Er zit golfplaat op sommige daken. Moeskops slaat de bouwvak over voor dit project om te kunnen opleveren in de laatste week van september en de eerste van oktober. Dat gaat dan toch snel!

  Tot aan de oplevering zitten we ook niet stil. We gaan beginnen met het maken van kasten en tafels voor onze gemeenschappelijke ruimte. Team Delen heeft een prachtig ontwerp gemaakt met staal, golfplaat en hout en het is leuk dat we er nu samen aan gaan klussen.

  Verder is de planning bijna helemaal rond en dat was nog best complex. De woningen moeten af, maar ook de warmteopslag moet opnieuw opgebouwd, de tijdelijke warmtevoorziening moet een plek krijgen, er moeten paden aangelegd worden in de tuin, de weg rondom De Scherf en de parkeerplaatsen moeten aangelegd worden.

  En dan hebben we het nog niet gehad over alle verhuiswagens en leveranciers die vloeren en keukens komen brengen. Kortom: er is nog véél werk aan de winkel, maar we beginnen bijna te geloven dat we straks kerst vieren met zijn allen … Gek om te zeggen nu de mussen nog van het dak vallen, maar we kijken ernaar uit.

 • Pannenbier!

  Het hoogste punt is bereikt, en dat betekent in de bouwwereld: pannenbier. Nu wordt er in Nederlands natuurlijk geen bier meer geschonken op een bouwplaats, maar we hadden wel een bijzonder feestelijke bijeenkomst met fris en frietjes. Onze oudste deelnemer en een van de jongste deelnemers zorgden er samen met de kraanmachinist voor dat onze vlag en die van Moeskops, de aannemer in top ging.

  Rondom dit officiële moment kregen we de kans onze appartementen te bezoeken. Op sommige liggen al daken, hier en daar zitten er kozijnen, de houten betimmering is op sommige woningen te zien en sommige hebben zelfs al ramen en een binnentrap. De vloerverwarming wordt aangelegd en de badkamerleverancier verricht voorbereidende werkzaamheden.

  Alles bij elkaar waren we erg blij.

  De planning is nu dat de woningen vlak voor of na de bouwvak opgeleverd worden. We kijken ernaar uit.

 • Forbo expeditie

  Forbo Flooring is al meer dan 120 jaar dé vloerexpert, daarnaast draagt Forbo bij aan een gezonde ruimte en aan een duurzame wereld en dat past uitstekend bij onze kernwaarden.
  Een goede reden om op expeditie te gaan om te onderzoeken of we marmoleum, liquid- betonvloeren gaan leggen. We werden heel gastvrij ontvangen en kregen een indrukwekkende en uitgebreide rondleiding. We zitten vol inspiratie.

 • Maandelijkse wandeling op zondag in het park

  Ook al was het niet zonnig en best vochtig vandaag, het was leuk en fijn iedereen weer te zien! Wat een opkomst. Het samenzijn werd voortgezet bij Kelderman en Van Noort/KEVN, onze vaste plek op de zondagochtend.

 • Koningin Maxima geïnteresseerd in meer&deel

  Koningin Maxima heeft een oprechte interesse in ontwerp en vormgeving en ze was dan ook al vaker in Eindhoven. Vandaag bezocht ze onder andere Kazerne en het NRE-terrein. Op de laatste locatie ontmoette ze een van onze architecten, Philippe Rol van Atelier To the Bone. Ze liet zich alles uitleggen over ons mooie woonplan! Nice.

  Met dank aan Wisse Trooster die de ontmoeting mogelijk gemaakt heeft.

 • Bouwfeestje op De Scherf

  Toespraken, cadeaus (een groot en heel veel kleine), warme chocolademelk en snert. Woensdag 11 januari togen we met zijn allen naar De Scherf voor een bouwfeestje. We kwamen er samen met alle partners om te vieren dat het nu toch echt vorm krijgt; dat waar we al zo lang over sparren, nadenken, praten en dromen: onze toekomstige woningen. In onze toekomstige gemeenschappelijke ruimte nog wel.

  Het was ook voor het eerst dat we de woningen-in-aanbouw konden betreden, tot nu toe zagen we ze alleen vanachter de hekken, nu stonden we zelf met de stevige schoenen in de modder.. Nu kregen we een gevoel van de verhoudingen, de hoeveelheid groen ertussen (veel!) en de grootte van de ramen (groot!). We konden zelfs, wie de laddertjes op durfde, op de plafonds van de begane grond om ook een gevoel van de hoogte te krijgen.

  Er waren ook fijne speeches. Onze eigen Nienke en Savannah memoreerden wat er allemaal gebeurd is. De architecten roemden ons project als voorbeeld voor heel Nederland. Zakelijk directeur Henry van der Kemp van Moeskops’ Bouwbedrijf benadrukte dat we dit alleen door samenwerken voor elkaar krijgen. Tot slot kregen we uit handen van Suzanne van Deurzen van De Loods een cheque van 1000 euro om straks een boom van te kopen voor in de tuin. Zelf hadden we voor alle genodigden een mooie, duurzame emaillen beker met ons logo. Collectors item!

 • Excursie naar ’t Zand: duurzame houtskeletbouw

  Gisteren is een flinke delegatie meer&delers naar ‘onze’ houtskeletbouwer geweest, ’t Zand bij Den Helder. We werden buitengewoon hartelijk ontvangen. Het was de eerste keer dat het bedrijf zo’n groep ‘eindgebruikers’ ontving: ze doen normaliter vooral zaken met aannemers.

  Na een inleidend praatje werden vele vragen beantwoord, zoals waarom juist dit bedrijf was uitgekozen. ’t Zand is een relatief klein bedrijf, gespecialiseerd in het samenstellen van houtskeletbouwwanden op basis van specifieke vragen van de klant. Bij ons gaat dat om een unieke, damp-open constructie met houtwol als isolatie en speciale brandwerende buitenwandbekleding.

  Een andere vraag was waar het hout vandaan komt dat toegepast wordt. Dat blijkt gecertificeerd hout te zijn uit duurzame bossen in Scandinavië en Duitsland. Gerooide bomen worden herplant.

  Daarna volgde een rondleiding: indrukwekkend. Op dit moment werd er gewerkt aan onderdelen van cluster 3 en 5. We zien de wanden binnenkort terug op ons eigen terrein. We kijken ernaar uit.

 • Tour de Loer

  We hadden weer onze maandelijkse wandeling vandaag. Het was lekker koud en we hadden een mooie opkomst in het park. In plaats van een rondje lopen hebben we de Scherf geïnspecteerd. De bouw staat één hoog, het voelt dat het best snel gaat! Daarna zijn we beland bij Kelderman en van Noort/KEVN voor een warm drankje en lunch.

 • We gaan de lucht in!

  Wat gaat het opeens snel nu de wanden geplaatst worden. Zo leuk! Nu is eindelijk concreet te zien hoe de woningen worden en hoe ze ten opzichte van elkaar liggen.

 • Fikse tegenslag aanleg bassin warmte-opslag: menselijke fout leidt tot verzakking

  We hebben deze keer minder goed nieuws over de aanleg van ons HoCoSto-systeem. Op 30 september hebben we nog feestelijk het intakelen van het spaceframe begeleid. Nu moeten we helaas melden dat dat frame op dinsdag 1 november is ingezakt. We zijn natuurlijk erg geschrokken en wilden direct weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wat zijn de consequenties voor de aanleg van het systeem en voor de voortgang van de bouw. Gelukkig kon HoCoSto al direct de meeste vragen beantwoorden.

  Wat is er gebeurd?
  In gewonemensentermen is het volgende gebeurd. Het systeem bestaat uit twee bassins: een groot en een klein. Het grote is de normale buffer, het kleine de dagbuffer voor de piekbelasting. Beide bassins hebben hun eigen frame. Er was dan ook een groot frame en een klein waarvoor een uitsparing in het grote was. Een bakje in een bak als het ware, allebei gestut door hun eigen frame. Het is bij het vullen zaak dat dat om en om gebeurt: als je eerst de grote vult, gaat de kleine drijven. Als je eerst de kleine vult, kan het frame van het grote dat niet dragen. Op het moment dat beide gevuld zijn is er een stabiel evenwicht.

  Het grote HoCoSto-spaceframe met het kleine frame in het midden.
  Op deze foto zie je goed het grote en het kleine bassin.

  Het vullen ging heel voorspoedig volgens protocol tot maandagavond 31 oktober.  De betrokken medewerker is toen vergeten de kraan uit te zetten! De volgende ochtend kwam hij daarachter, maar in eerste instantie leek er niets aan de hand. De kraan is uitgezet en het vullen van het grote bassin ging door. Helaas is er toch iets gaan schuiven. En als het eenmaal schuift, is het niet meer op te lossen. Het frame is in elkaar gezakt. De situatie is sindsdien stabiel, er zijn geen verdere verzakkingen of verschuivingen geweest. We zijn blij dat alles onderheid is, want dat maakt de hele bodem veel steviger!

  HoCoSto heeft uiteraard direct contact opgenomen met de verzekeraar en ook meteen kunnen achterhalen wat er gebeurd was. Het was een menselijke fout! En hoe naar ook, dat betekent dat er niets mis is met het systeem zelf: het is nog steeds, als het bassin eenmaal gevuld is, veilig en stabiel.

  Ook Moeskops kan door met zijn werkzaamheden. Alleen aan cluster 2 wordt momenteel niet gewerkt, omdat het direct naast het bassin komt.

  Wat nu?
  De verzekeraar zal onderzoeken wat er gebeurd is en wat de schade precies is. Los van de verzekeringskwestie is HoCoSto op dit moment al bezig een Plan van Aanpak te ontwikkelen voor de herbouw. Ook komt onze eigen constructeur langs om te kijken of alles bij cluster 2 veilig is.

  Zoals het zich laat aanzien, wordt in het eerste kwartaal van 2023 het bassin eerst leeggemaakt en het frame opnieuw opgebouwd. Natuurlijk moeten er allerlei oplossingen bedacht worden: het is nu niet mogelijk om op de Scherf zelf het frame op te bouwen. Wellicht kan dat op het veld aan de Groenewoudseweg. Maar ook wat dat betreft hebben we er vertrouwen in dat er een oplossing gevonden wordt. Wordt vervolgd!

 • Meer&deel met spaceframe in het nieuws

  Wat boften we met het weer en wat was het een spectaculair gezicht, op de ochtend van vrijdag 30 september! Toen werd het spaceframe van het HoCoSto-systeem de grond in getakeld. Zo spectaculair was het dat we behoorlijk wat aandacht in de pers kregen.

  Het leukst om te zien is de bijdrage van Omroep Brabant. Dat filmpje zie je hier.

  Ook het Eindhovens Dagblad pakte uit met een flink artikel. Dat kun je hier lezen.

  Een dag voor het neerlaten van het frame kwam Eindhoven 040 langs. Hier zie je hun verslag.

  Die laatsten hadden het niet helemaal begrepen. Het frame is niet wat straks de woningen verwarmt en koelt. Het is echt alleen om de vorm van het bassin te borgen en om er straks overheen te kunnen lopen.

  We vonden het daarnaast erg leuk om veel van onze toekomstige buren te ontmoeten. Die hadden zich in de weken ervoor al afgevraagd wat daar nou toch gebouwd werd. Inmiddels is het hele frame aan het zicht onttrokken, er ligt een dikke laag zand overheen. Het lijkt ons wel leuk om straks een stukje spaceframe als klimrek erbovenop te zetten.

 • Spaceframe in aanbouw

  Vrijdag 30 september tussen 10 en 12 in de ochtend wordt er een gigantisch ‘spaceframe’ de grond in getakeld. Het is een belangrijk onderdeel van onze warmteopslag. We zijn het eerste grootschalige nieuwbouwproject ter wereld dat op deze manier verwarmd én gekoeld gaat worden. En daar zijn we niet een beetje trots op.

  Het systeem heet HoCoSto: hot-cold-storage, ofwel warmte-koudeopslag en is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Zundert. Zonnecollectoren op de daken verwarmen straks de 1 miljoen liter (1000 m³) water in het bassin tot zo’n 90 graden. Daarmee wordt het mogelijk het hele jaar door warm te douchen en in de winter alle woningen te verwarmen. Bijkomend voordeel: in de zomer krijgt de vloerverwarming een dubbelrol als vloerverkoeling, wat zo maar een paar graden kan schelen. Heerlijk!

  Hét foto- en filmmoment van dit project is volgende week al. Waarschijnlijk op vrijdag 30 september (afhankelijk van het weer) wordt het enorme diamantvormige spaceframe in het goed geïsoleerde bassin getakeld. Daar wordt nu nog flink aan gebouwd en gegraven.

  Het frame meet aan de basis 8 bij 22 meter en is bovenin zelfs 12 bij 27 meter. Het bestaat uit ongeveer 8000 aluminium buisjes die met zo’n 4000 kunststof klemmen aan elkaar gekoppeld zijn. Dit frame zorgt ervoor dat de grond boven het bassin straks gewoon gebruikt kan worden: daar komt onze gemeenschappelijke tuin.

  In 2021 werd de HoCoSto-oplossing voor het eerst op grotere schaal toegepast in Nagele in de Noordoostpolder. Daar werden acht bestaande woningen en een schoolgebouw op het systeem aangesloten. Onlangs werd in Utrecht ook een scholengemeenschap op een HoCoSto-systeem aangesloten.

  Update: het takelmoment is nu ingepland voor vrijdagochtend 30 september tussen 10 en 12.

 • De bouw is officieel begonnen

  De bouw is begonnen, met heien. We beseffen dat deze fase de omwonenden heel wat minder prettig in de oren klinkt dan ons. Vooral ook omdat niet iedereen van tevoren op de hoogte gebracht was dat er geheid zou worden.

  Maar voor ons is het ritmisch, muzikaal, wonderschoon. Die luidt namelijk de start van de bouw in: over 200 werkbare dagen moeten onze woningen zijn opgeleverd! Eindelijk! We zijn er al zo lang mee bezig en nu wordt onze droom concreet.

  Inmiddels doet de aannemer nog wat extra pogingen om de overlast verder te beperken. Over twee weken is deze fase in principe afgerond. Als het tegenzit kan het een paar dagen langer duren.


  Een eerdere versie van dit bericht begon met alinea twee. Omdat niet iedereen voorbij de eerste alinea las, wat misschien ook wel logisch is, hebben we die naar voren gehaald. We vinden het echt heel naar dat het heien zo veel overlast geeft! De opdracht daartoe is verstrekt onder de verzekering dat geluid en trillingen binnen de normen blijven. We blijven proberen wat we kunnen om die overlast te verminderen, maar onze mogelijkheden daartoe zijn niet zo groot.

 • Team oefening

  Een 4 meter lange en zeer zware tafel is met vereende krachten uit een achtertuin, in een aanhangwagen vervoerd om nu een jaar lang tijdelijk bij mede-bewoners te staan voordat het in de meer&deel tuin komt. Het was een waar staaltje team spirit.

 • De mensen van HoCoSto zijn begonnen

  Er wordt hard gewerkt op de Scherf vandaag. HoCoSto is gestart met hulp van meer&delers om warmtebuizen te leggen. Heerlijk, het is nu echt begonnen!

 • En nog eens met de kids

  Aangezien een aantal mensen op 27 mei er niet bij konden zijn op het Big BBQ feest, heeft Team Sociaal besloten om vandaag dit nog ’n keer dunnetjes over te doen in het park. En nu ook met de kids, die krijgen we er steeds meer bij 🙂 Jan zorgde dit keer voor de BBQ en het zonnetje voor een hele gezellige en relaxte zaterdag.

 • Wat staat er te gebeuren op de Scherf en bij meer&deel?

  Fundering
  Moeskops begint deze maand met voorbereidende werkzaamheden voor de fundering en zodra zij pauzeren vanwege de bouwvak, begint het graafwerk voor de warmte-/koudeopslag: de veelbesproken HoCoSto.

  Vereniging van Eigenaren
  Qua organisatie is de belangrijkste ontwikkeling dat de kopersvereniging steeds minder actief wordt en langzamerhand alle verantwoordelijkheden overdraagt aan de Vereniging van Eigenaren. Alle deelnemers hebben een team gekozen om actief in te zijn. Want hoewel de ontwerpfase nu grotendeels achter ons ligt, moet er nog heel wat gebeuren.

  De Teams
  Team Bouw heeft, zoals je je kunt indenken genoeg te doen.
  Team ICT is bezig met onze toekomstige informatievoorziening.
  Team Energie hoe we straks nóg duurzamer kunnen zijn.
  Team Sociaal denkt na over hoe we de lessen die we in het proces hebben geleerd kunnen doorgeven en hoe alle bewoners zich wél blijven voelen.
  Team Groen maakt de vingers voorlopig alleen vies in de moestuin op het terrein van de Grote Beek, maar heeft daar toch al de handen vol aan. En ze zijn verder druk met het kiezen van de juiste ondergrond voor de paden op de Scherf en het bedenken welke plant waar gaat wortelen.
  Team Delen maakt plannen voor het autodelen en hoe we onze gemeenschappelijke fietsenstallingen, washokken en logeerkamers gaan inrichten,

  De activiteiten die we hier noemen zijn verre van compleet, natuurlijk. Het is maar om je een indruk te geven van wat er achter de schermen gebeurt. Wat voor de schermen gebeurt kun je zelf gaan bekijken op Vredeoord. Dat gaan we komende zomer zelf ook héél vaak doen!

 • Het grondwerk is van start gegaan!

  Jeeee. De overdracht van de grond was vanmiddag 30 mei om 13.00 uur een feit.
  Een stuk hek is opzij gezet en daar gaan de eerste buizen al de grond in! De bouwkeet van Moeskops staat er ook al. • Big BBQ op de Scherf

  Onze architecten Atelier to the Bone en Werkstatt hebben ons getrakteerd op een geweldige bbq op de Scherf. Het was super en dankzij het goede en eerlijke eten van www.vaderland.nu (check deze fantastische website!) en alle gezelligheid er om heen.
  Topavond tot in de late uurtjes!

 • Koningsdag = meer&deeldag

  Op Wilhelminaplein en heerlijk in het zonnetje in Sint Catharinastraat met een heel leuk bandje. En een pilsje erbij natuurlijk.

30 oktober 2020 – Banner ophangen
Om ons project zichtbaar te maken, hebben we hebben we een hele mooie banner ophangen op de Scherf. Door de goede voorbereiding van Philippe en de gezamenlijke krachten hangt deze perfect en is dag en nacht goed te zien. Trots!

28 oktober 2020 – Thema-avond van commissie Bouw&Ontwerp
Aanleiding voor deze avond was dat we een aantal vragen hadden, vooral ook vanuit nieuwe huishoudens over het bestaande ontwerp. Dus werd er Q&A avond over het ontwerp ingepland. Er werd ingegaan op het ontwerp tot nu toe en we konden alle vragen stellen die we hadden. Zoals: worden de vloeren van beton of hout? Hoe hoog worden de ramen? Is balansventilatie een optie? Hoeveel ruimte is er voor eigen indeling van de plattegronden?

27 oktober 2020 – ALV #18
Allereerst werden de nieuwe leden verwelkomd, daarna kregen we een update van de Loods en de werving. Verder het voorstel over effectenstudie bodemenergie systemen besproken en het besluit om de parkeerdruk laag te houden vastgesteld.

14 oktober 2020 – Thema-avond van commissie Energie + Groen
Wat zijn onze opties om onze woningen straks van duurzame energie te gaan voorzien? Dat was de vraag die centraal stond in onze thema-avond ‘Energie’. De commissie heeft een uitgebreide presentatie gegeven over de mogelijke opties voor energie-, warmte- en watervoorziening. De focus ligt nu vooral op een koude/warmte systeem, maar er worden nog 4 andere opties doorgerekend en vergeleken met de standaardoptie: aansluiting op het warmtenet van Ennatuurlijk. Wij beslissen uiteindelijk welke optie het best past bij ons project, waarbij duurzaamheid en betaalbaarheid natuurlijk belangrijke beoordelingscriteria zijn. Tevens heeft de Groencommissie een presentatie gegeven over het definitieve landschapsontwerp met daaruit voortkomende vragen. Hoe gaan we dit concept verder uitwerken, waar geven we prioriteit aan en wat gaan we pas aanleggen als we er wonen.

10 oktober 2020 – meet&greet
We hebben vandaag 2 sessies gehad om mensen te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in ons project. Het was gezellig ondanks de kou en regen. We hadden gelukkig dekentjes en waren goed voorbereid.

6 oktober 2020 – We staan in Groot Eindhoven!
Het Groot Eindhoven schrijft een artikel over ons project.

Artikel in GE

2 oktober 2020 – onkruid verwijderen
Op De Scherf is “Alsem-ambrosia” aangetroffen. Vooral de allergene invloed van de pollen van het plantje op mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts is erg vervelend. Als de plant in het zaad schiet, blijft dat kiemkrachtig tot 40 jaar. Dus we zijn gaan trekken met z’n allen en alle zakken zijn wegbracht naar de milieustraat.  

1 oktober 2020 – Thema-avond houtbouw
Het was een lange zit maar dan heb je ook wat!  We hebben veel geleerd over biobased bouwen.  Over de milieu aspecten, de veiligheid, brand, gezondheid en beleving. Een leuk wisjedatje; elke 24 minuten groeit er genoeg hout in Nederland om 1 woning te bouwen 🙂

Thema-avond houtbouw via Zoom

28 september 2020 – ALV #17
We hebben maandagavond een aanpassing in het huishoudelijk reglement goedgekeurd betreffende de inleg van de kosten. We kregen een update over de beschikbaarheid van de woningen. En de motivaties van de nieuwe buren beoordeeld, die waren goed dus binnenkort weer nieuwe buren erbij! 

8 september 2020 – We staan weer in de krant!
Het Eindhovens Dagblad schrijft een artikel over onze kavelmarkt van afgelopen vrijdag. Lees hier het hele artikel.

4 september 2020 – Kavelmarkt
Wat een heerlijke en effectieve namiddag hadden we op Vredeoord vrijdag! We hebben op ons eigen stuk bouwgrond De Scherf rondgelopen om de plekken van de clusters beter te ervaren en om als groep te kijken hoe we allemaal ons plekje kunnen vinden. Eindhovens Dagblad kwam ook een kijkje nemen, dinsdag staan we in de krant.

6 augustus 2020 – ALV #16
Suzanne van De Loods bracht verslag uit over het gesprek met Trudo en besprak kort de overall planning. Binnenkort is er een thema-avond om dieper op de planning in te gaan. Commissie Financiën presenteerde het voorstel van de verdeelsleutel en Commissie Bestuur deelde een aanscherping in het huishoudelijk reglement. Commissie Communicatie en Commissie Bouw&Ontwerp gaven allebei een korte update waar ze mee bezig zijn.

29 augustus 2020 – meer&deel café
Het wordt onderhand ons vaste stekje, de Cyclist op NRE terrein.
Na een geslaagde meet&greet waren we bijna compleet voor een borrel in de zon. Fijn om zo live met elkaar te praten na onze vakanties, met ook voor het eerst nieuwe bewoners erbij. Welkom nieuwe buren!

29 augustus 2020 – meet&greet
We zijn op zoek naar andere pioniers en hebben zaterdag leuke huishoudens mogen ontmoeten. Dit keer ook 2 gezinnen met schoolgaande kinderen. Iedereen had mooie motivaties en we hebben de 1,5 meter regel goed kunnen borgen op Sectie-C.

18 augustus 2020 – Thema-avond van commissie Financiën
Twee voorstellen werden gepresenteerd met een toelichting over het effect van minder woningen dan nu voorzien op de stichtings/bouwkosten en de kosten voor gedeelde voorzieningen per huishouden. 

6 augustus 2020 – ALV #15
Een zoomavond met ook nieuwe bewoners.  We kregen uitleg over het gebruik van de thermometer; zijn we allemaal verbonden en hoe voelen we ons? Binnenkort gaan we een monitor invullen. Verder hebben we aanpassingen in Huishoudelijk reglement goedgekeurd en kregen we een update over werving nieuwe buren.

25 juli 2020 – meet&greet
Zaterdag hebben we weer nieuwe belangstellende huishoudens mogen ontmoeten. Kern van de middag was vooral kennismaken en een klik voelen en dat is gelukt. Het was een gezellige middag met leuke mensen, die voor een aantal meer&delers bij de Cyclist geëindigd is.

11 juli 2020 – kick-off nieuwe huishoudens
Aflopen zaterdag scheen eindelijk weer eens de zon en daar was de tweede kick-off sessie met de huishoudens! We hebben feestelijk geproost, kennis gemaak, commissies gevormd en gezellig samen geluncht. We zijn blij met deze nieuwe leuke bewoners!

7+8 juli 2020 – Workshop: speel met je plattegrond!
We hadden al via de email de grote speel-met-je-plattegrond kit toegestuurd gekregen. Deze oefening gaf iedereen de gelegenheid thuis in alle rust te onderzoeken wat in je gekozen woningtype allemaal mogelijk is en gevoel te krijgen bij de grootte van (delen van) de woning. De resultaten en inzichten werden gedeeld op de 7e voor appartementen en op de 8e voor grondgebonden woningen. De workshop was vooral bedoeld als middel om gezamenlijk gevoel te krijgen bij de ruimtelijke mogelijkheden van iedere plek in iedere woning. Fijn om zo elkaar te treffen en samen bezig te zijn! Ook waren de nieuwe meer&delers aanwezig. Aanstaande zaterdag is de kick-off, zin in.

30 juni 2020 – ALV #14
Pittige avond qua onderwerp: besluitvorming​ verdeelsleutel. De commissie Financiën had zich uitstekend voorbereid en zelfs een extra voorbereidende meeting vorige week ingelast hiervoor en het verliep smooth. We hielden tijd over om na te kletsen over nog meer nieuwe buren. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

20 juni 2020 – Nieuwe buren filmpjes
Vandaag was een bijzondere dag voor ons. We hebben gezamenlijk de hele leuke motivatie filmpjes van onze nieuwe buren bekeken en we konden weer live elkaar ontmoeten (met de 1,5 meter regel). Even geen Zoom, dat was erg fijn en waren we er aan toe! Daar hoorde natuurlijk ook een borreltje bij! Binnenkort, 11 juli, hebben we de kick-off met de nieuwe meer&delers. We kijken er naar uit.

14 juni 2020 – Vlog 5 van het ontwerpteam
Zo nu en dan krijgen we van het team een update via een inhoudelijke vlog.
In de afgelopen weken is het ontwerpteam aan de slag geweest met het verfijnen van de clusters en de relatie met de directe omgeving. Er is nu rekening gehouden met de scenario’s qua woningen die afgelopen ALV zijn besproken. De laatste ontwerpstappen waren weer samengevat in een deze vlog met aandacht voor het ‘scharnier’ (verbinding tussen de appartementen en de huizen).

8 juni 2020 – ALV #13
Afgelopen maandag hebben we de planning doorgenomen met commissie Vereniging, de uitkomsten besproken van de enquête over de keuze van de woningtypes en de scenario’s van de verdeling van de woningtypes zijn gedeeld. Daarnaast hebben we inzicht gekregen hoe we een keuze gaan maken voor een externe adviseur (bouwkundig, akoestiek, brandveiligheid, energie, installatie, constructie, etc.) van commissie Energie, Warmte & Water.

19 mei 2020 – Tweede informatieavond
Wat was gisteren een gave bijeenkomst! Onze tweede informatieavond is geweest. Na het kennismaken waren er eerst presentaties over het proces, de wijk en het ontwerp. In het tweede deel verspreidde de groep zich over 5 themasessies en we sloten af met info over het vervolgproces en het verloop van de loting. Bedankt voor de grote opkomst en alle positieve reacties. We kijken uit naar onze nieuwe buren!
Deze presentatie gemist, of wil je hem nog eens nalezen? Bekijk hier dan de documenten.

Tweede informatieavond

16 mei 2020 – De eerste oogst is binnen!
Het leukste van de moestuin is oogsten, de eerste heerlijke tuinboontjes zijn geplukt vandaag!

Onze fantastische moestuin!

13 mei 2020 – ALV #12
Afgelopen woensdag stonden een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda. De commissies Bouw&Ontwerp, Delen en Vereniging hadden zich weer goed voorbereid. Het werd een langere avond dan gepland maar we kunnen binnenkort een beslissing maken over het aantal woningen per type en is het principebesluit genomen hoe we ruimtes gaan delen.

12 mei 2020 – Workshop Tuin, Veranda, Privacy
Doel van de avond was het verzamelen van input voor landschapsarchitect en ontwerpteam voor de zo gewenste verbinding tussen landschap en woningen te gaan maken. Later op de avond sloot onze kersverse aangestelde landschapsarchitect ook aan. Goed om elkaar wederzijds te leren kennen!

Een impressie van onze tuin (Het uiteindelijke ontwerp wordt vanzelfsprekend niet hetzelfde als dit beeld).

2 mei 2020 – Werken in de moestuin
Door de goede samenwerking met Ine&Frederiek en Henk&Ine staat de gereedschapskist op zijn plek. Ondertussen groeit alles gewoon door.

28 april 2020 – ALV #11
Voorstel​ voor selectieproces om te komen tot nieuwe buren is vanavond goedgekeurd. Ook weten we wie onze landschapsarchitect wordt. Voor de goedkeuring bestemmingsplanprocedure en tevens verdeelsleutel financiën zijn nog wat vragen te beantwoorden. Dat nemen we mee in de volgende ALV.

ALV #11 via Zoom

27 april 2020 – Commissie Delen in het oranje
Er wordt hard doorgewerkt aan de plannen voor meer&deel zelfs op Koningsdag! Gestart met het Wilhelmus maken we van de nood zoveel mogelijk een deugd ondanks de coronaperikelen. Iemand nog een oranjetompoes?

Commissie Delen op Koningsdag

22 april 2020 – Thema-avond van commissie Mobiliteit
Woensdag was Bram Veldhuis te gast via Zoom. Met de organisatie OnzeAuto faciliteert hij deelautogebruik en de oprichting van mobiliteitscooperaties. Zowel praktisch als financieel, zowel voor oprichting als het gebruik in de toekomst. We kregen antwoord op de vragen wat het voor ons betekent om met deelauto’s te gaan werken. Dank je Bram.

18 april 2020 – meer&deel weekend
Aanvankelijk zouden we een weekendje weg gaan, maar nu ( je raadt het al) was ons weekendje weg via Zoom. Het werd drastisch ingekort van anderhalve dag naar het nieuwe digitale format van 2,5 uur. Maar wel een hele leuke 2,5 uur! Focus was: elkaar beter te leren kennen en plezier hebben! Dat is dus gelukt!

18 april 2020 – Meet&greet online
Zaterdag hebben we voor geïnteresseerden een informele meet&greet online gehouden en niet zoals de vorige keer in de Buurtschuur op Vredeoord. Gelukkig was onze voorbereiding goed en hadden we geen technische hick-ups. Het was even wennen zo via Zoom, maar het heeft heel goed uitgepakt. Leuk om ook zo potentiële buren te ontmoeten. Dank aan iedereen die het online tot leven heeft gebracht.

16 april 2020 – ALV #10
Deze donderdag tijdens de ALV hebben we beslissingen genomen over het SO (schetsontwerp). Vooraf kregen alle leden een enquête gestuurd. De uitgebreide en specifieke antwoorden geven handvatten voor het ontwerpteam. De commissie Bouw&Ontwerp heeft heel hard gewerkt om alles goed te omschrijven zodat tijdens de ALV de juiste beslissingen genomen konden worden. Deze beslissingen worden namelijk meegenomen in het VO (voorlopig ontwerp). De avond was pittig maar verliep smooth en we hebben weer enorme stappen gemaakt.

1 april 2020 – Thema-avond van commissie Delen
Om los van de ALVs tussentijdse bevindingen met elkaar te delen zijn nu meer&deel thema-avonden geïntroduceerd.
Commissie Delen nam de aftrap via Zoom in quarantaine tijd. Ze presenteerden de resultaten van de interne enquête. Daarnaast werden de inzichten van de bezoeken die ze gebracht hebben bij andere CPO projecten gedeeld. Fijn om zo samen bezig te zijn en elkaars inzichten, voorkeuren, alternatieven te horen.

Concepten voor ruimtes die we gaan delen

24 maart 2020 – Update Schets Ontwerp presentatie
Ondanks de corona crisis zitten we nog op koers en via Zoom wordt er een volledig Schets Ontwerp (SO) gepresenteerd aan iedereen. Veel overwegingen uit de groep zijn verwerkt en we hebben weer meer inzicht hoe onze toekomstige woningen eruit gaan zien. We worden verrast met mooie oplossingen.

17 maart 2020 – ALV #9
Vandaag kregen we via Zoom korte updates van commissies: Energie, Groen en Delen. Financiën kwam met een voorstel voor een verdeelsleutel. Verder gaan we in kaart brengen hoe de situatie door het Corona-virus effect heeft op ons project.

14 maart 2020 – Moestuindag
Het begin van een stralende dag! De tuindag ging wél door! Tot een uur of vier zijn meer&delers bezig geweest in onze moestuin van de Grote Beek.

1 maart 2020 – Meet&greet
Zondag hebben we voor geïnteresseerden een informele meet&greet in de Buurtschuur op Vredeoord gehouden. Op deze middag konden de belangstellenden leren hoe we meer&deel samen in de toekomst vorm willen geven en vragen hierover stellen. We deelden met elkaar ons enthousiasme over het project wat resulteerde in veel energie en een geweldige sfeer!
Dank aan iedereen die het tot leven heeft gebracht: de organisatie, onze potentiële buren en alle lachende gezichten! 🙂

28 februari 2020 – meer&deel café
We hadden vrijdag een informele borrel om elkaar te ontmoeten tussen de ALV’s in. Het was een goede opkomst en fijn elkaar te leren kennen in een andere setting. Een heel geslaagd initiatief van commissie Vereniging.

17 februari 2020 – ALV #8
In deze ALV hebben Bouw&Ontwerp het over woningtypes en doelgroepen gehad, we kregen een overzicht van de streefbedragen per woningtype, we kregen updates van commissies Groen en Energie en CPO leningen. Last but not least: wat is belangrijk voor ons t.a.v. samen-werken & samen-leven? We gaan een weekendje weg met z’n allen plannen om elkaar nog meer te leren kennen!

ALV in de Buut

15 februari 2020 – Drie excursies in regio Utrecht
Commissie Delen ging zaterdag 15 februari op excursie naar een aantal projecten. Ze waren op bezoek in Ecowijk Mandora in Houten, De Kersentuin in Leidsche Rijn en Het Groene Dak in Utrecht en werden open en hartelijk ontvangen. Wat een leuke bezoeken en wat hebben we veel geleerd!

Het Groene Dak

29 januari 2020 – Ontwerpavond
Dinsdag is iedereen aan de slag met het ontwerp voor meer&deel gegaan. We zitten volop in het Schetsontwerp, en daarin wordt ook steeds belangrijker hoe de verschillende functies in de woningen werken en zich tot elkaar en de directe omgeving verhouden. Daar draaide deze avond om. In een strak format gingen we hier samen mee aan het werk, vooral om samen mogelijkheden te verkennen.

22 januari 2020 – ALV #7
Na feestdagen was het goed elkaar weer te zien. De commissies Vereniging, Communicatie, Mobiliteit, Delen, Financieel, Energie, Bouw&Ontwerp hebben hun vorderingen gepresenteerd. We kregen veel informatie te verwerken.

ALV in de Buut

21 december 2019 – borreltje met de 17 huishoudens 🙂
Het was een super gezellige middag bij de Cyclist.
Fijne dagen allemaal, in 2020 gaan we spetteren!

Kerstborrel bij de Cyclist

11 december 2019 – afronding van het schets ontwerp (SO) stedenbouw
Het was een inhoudelijke en vooral leuke bijeenkomst waarin wij het meer&deel werkboek gepresenteerd kregen, een eerste stedenbouwkundige opzet bespraken en samen vooruit keken.
Aan het einde van de avond kreeg elk huishouden een fysieke versie van het werkboek. Tot slot kon ieder zijn/haar/hun voorkeur aangeven met een prikker in de maquette waar je wilt wonen. Dat werd best spannend gevonden. Het is nog lang niet definitief!

 

2 december 2019 – opstap met Tom van Duuren op Vredeoord
Doel vandaag was o.a. het verkrijgen van meer cohesie tussen de toekomstige bewoners onderling teneinde meer gezamenlijkheid omtrent de inrichting van de gezamenlijke tuinen. We liepen vooral buiten het terrein van Vredeoord, t.w. langs de vijver bij het Hendrik de Keyzerplein en op het terrein van de Grote Beek. Tom vertelde over de bodemsamenstelling (leem!) en vanuit een historisch perspectief.
Daarna was er de mogelijkheid om samen met de tuinontwerpers (Emiel Versluis en Margot van de Beem) je tuin te schetsen. De ontwerpers adviseren om hen al in een vroeg stadium erbij te betrekken teneinde al met de plaatsing van de gebouwen rekening te houden met de indeling van de tuin.
Vanwege de kou zijn we na afloop nog even een kopje thee gaan drinken bij Tom de Judy en waren onder de indruk van hun woning!

27 november 2019 – ALV #6 met 17 huishoudens
Weer een mijlpaaltje voor onze groep, vanaf vandaag zijn we officieel toegetreden tot de vereniging, we zijn nu allemaal meer&delers!
Alle commissies hebben hun vorderingen gedeeld, er zijn al stappen gemaakt in zo’n korte tijd. Tom Wolters (CPO begeleider – Iedereen Kan Bouwen) nam ons mee hoe we straks onze woning kunnen volgen in een online app.

ALV in de Buut

9 november 2019 – Kick-off
Daar was de kick-off sessie met de eerste 17 huishoudens in de buurtschuur op Vredeoord! We hebben kennis gemaak, commissies gevormd en samen gegeten. We gaan nu echt van start.

Kick-off in de Buurtschuur

12 oktober 2019 – Excursie CPO-project De Groene Mient (Den Haag)
Met een elektrische deelauto crossen we zaterdag vroeg richting het westen, waar we een afspraak hebben met Arie en Mieke. De Groene Mient blijkt een inspirerend voorbeeld te zijn, met 33 gerealiseerde woningen, een beperkt aantal parkeerplaatsen en een grote gedeelde tuin.

12 oktober 2019 – We staan in de krant!
Dit weekend besteed het ED een behoorlijk artikel aan meer&deel. Lees hier het hele artikel.

10 oktober 2019 – Ondertekenen reserveringsovereenkomst
Een mijlpaal! Samen met Trudo zetten wij onze handtekening onder de ter beschikking stelling van de grond voor ons plan. Daarmee hebben wij het alleenrecht om de plannen verder uit te werken. Tijd dus voor het echte ontwerpwerk!

2 oktober 2019 – Dé eerste echte informatieavond
Wow, wat een energie! Met een grote groep geïnteresseerden deelden wij bij Nul Zes op het NRE-terrein onze plannen voor De Scherf op Vredeoord en de mogelijkheid om mee te doen. Deze presentatie gemist, of wil je hem nog eens nalezen? Download hier dan de documenten.

5 september 2019 – Uitnodiging informatieavond
Het is tijd voor de volgende stap. Op woensdag 2 oktober delen we meer informatie over het plan en hoe jij mee kan doen!

13 augustus 2019 – Tweede ontwerpsessie
Met het ontwerpteam bouwen we in deze tweede ontwerpsessie door aan de kernwaardes die voortgekomen zijn uit de sessie van 4 juli, gaan we dieper in op het concept van delen en zetten we de eerste stappen richting een ruimtelijk plan.

13 augustus 2019 – Oprichting van de vereniging
It’s official: de vereniging meer&deel is nu écht tot leven met het passeren van de akte bij de notaris. Stan, Fiona en Savannah (v.l.n.r.) nemen de rollen op zich. Tijd voor champagne!

4 juli 2019 – Eerste ontwerpsessie!
Nu is het echte ontwerpen begonnen. In een creatieve sessie onder leiding van Tom van Tuijn leren we elkaar beter kennen en verkennen we de kernwaardes voor meer&deel. Natuurlijk in de buurtschuur op Vredeoord.

6 mei 2019 – Presentaties ontwerpteam
In de mooie biobased woning van Raoul worden we getrakteerd op een spetterende presentatie van Tom van Tuijn (stedenbouwkundige), Philippe Rol (architect AttB) en Raoul Vleugels (architect Werkstatt). Ze doen een procesvoorstel waarmee we meer&deel in co-creatie gaan ontwerpen.

17 april 2019 – We hebben een naam: meer&deel! 
Een mijlpaaltje voor onze groep, vanaf vandaag heten we meer&deel, en zijn wij dus de meer&delers. Dit is de start om op zoek te gaan naar een notaris die ons gaat helpen met het oprichten van een ontwikkelvereniging.

14 april 2019 – Excursie CPO-project Cohousing Strijp-R (Eindhoven)
Ook in Eindhoven zijn er verschillende projecten gerealiseerd door middel van CPO. Cohousing Strijp-R is zo’n project, waarin tevens het sociale deelaspect tussen de verschillende huishoudens duidelijk naar voren komt. We krijgen een bijzondere rondleiding van Jelle Houben (architect en bewoner van Cohousing Strijp-R) door zijn eigen huis en mogen een kijkje nemen in hun gezamenlijke woonkamer en gastenverblijf.

Cohousing Strijp-R, Houben / Van Mierlo

4 t/m 15 maart 2019 – Gesprekken met diverse CPO-begeleiders
Om ons in het proces te ondersteunen zijn we op zoek naar extra begeleiding; iemand die ons kan sturen in de planning en ervaring heeft met CPO-processen. Na diverse gesprekken met verschillende CPO-begeleiders blijkt De Loods (Iedereen Kan Bouwen) het beste aan te sluiten bij onze wensen.

17 februari 2019 – Excursie CPO-project Boschveld (Den Bosch)
Op de koffie bij Roel & Marlies! Zij vormen een van de 24 huishoudens binnen het CPO-project Boschveld. Kim Verhoeven, bewoner en tevens de architect van het project, sluit ook aan om ons van informatie te voorzien. Tezamen met een rondleiding door hun project zijn wij behoorlijk onder de indruk: wat een proces, maar wat een resultaat! De gezamenlijke tuin kwam in het vroege lentezonnetje en met vrolijk spelende kids helemaal tot zijn recht. En in de centraal gelegen kas, waar buurtbewoners terecht kunnen voor gezamenlijke activiteiten en individuele feestjes, voelden we de energie van het delen.

17 januari 2019 – Presentatie aan Trudo
Het is een spannende dag: we mogen bij Trudo op bezoek om ons plan te presenteren. Met aandacht worden onze uitgewerkte visie, ruimtelijke richtlijnen en financiële haalbaarheidsstudie aangehoord. De positieve reactie van Trudo was veelzeggend: “we moeten het maar eens gaan hebben over een reserveringsovereenkomst voor de grond.”

3 januari 2019 – Eerste brainstorm met mogelijke ontwerpteam
Het wordt tijd om onze plannen naar een hoger niveau te tillen en in een duidelijk document te gieten. Daarom hebben we Tom van Tuijn (stedebouwkundige) en de jongens van Werkstatt (architecten) uitgenodigd om te helpen onze ambities verder uit te werken tot een ruimtelijke schets en mee te denken over duurzaam bouwen.

22 november 2018 – Het wordt De Scherf! 
Met Lego verkennen we mogelijke ruimtelijke indelingen voor De Scherf en presenteren die aan Trudo. Dat lijkt voor onze ambities de beste plek op Vredeoord.

21 oktober 2018 – Voorleggen van ons plan aan Trudo
We mogen onze ideeën voorleggen aan het bestuur van Trudo. In dat gesprek komen duidelijk de gedeelde ambities naar voren, al blijken onze plannen beter te passen op een ander stuk grond dan De Dreef die toen open stond voor CPO-intiatieven. Het driehoekige terrein “De Scherf” aan de westkant van Vredeoord, ingesloten tussen de Groenewoudseweg en de Pieter Zeemanstraat, komt als potentiële kanshebber naar voren.

25 september 2018 – Eerste brainstorm van de initiatiefgroep
Vredeoord heeft onze aandacht getrokken. Wat een mooie plek voor vernieuwende woonambities en mogelijkheden om zelf te bouwen. Vandaag hebben we ons eerste ‘echte’ ambitiegesprek met elkaar. Wat houden die ambities eigenlijk in en hoe we kunnen deze overtuigend communiceren naar Trudo?