Visie

Op meer&deel is ruimte: ruimte om samen dingen te ondernemen, ruimte voor de natuur, en bovenal: ruimte om te leven. Omdat in je woonomgeving alles samenkomt, vinden wij dat we die woonomgeving ook het beste samen vorm kunnen geven. meer&deel is een woonproject waarin de bewoners in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) 40 woningen hebben ontwikkeld op een erg mooie locatie in Eindhoven, op de grens van bos en stad.

We geloven in de kracht van delen, dat creëert een buurt waarin bewoners betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Daarom delen we op meer&deel voorzieningen met elkaar, zoals de tuin en twee logeerkamers.

meer&deel is nu een cluster van duurzame woningen in de nieuwe wijk Vredeoord, waar ruimte is voor een diversiteit aan huishoudens doordat er verschillende woningtypen gemaakt zijn. Voor de woningen is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en we creëren een groene omgeving voor samen buiten leven.

Onze kernwaarden

1. Een gezonde balans tussen autonomie en verbinding 

Wanneer je als individuen bij elkaar komt, is er altijd een bepaalde balans nodig tussen autonomie en verbinding. We willen graag een plek vormen waarin we samen kunnen zijn, maar wel met ruimte voor iedereen om zijn eigen ding te kunnen doen. Hiervoor is het nodig dat we weten wat we aan elkaar hebben: we delen bepaalde dingen, maar hoeven niet altijd samen te zijn. De verwachtingen maken we niet te zwaar naar elkaar. 

De balans tussen samen en individueel voelt een beetje als de keuken in een groot huishouden. Aan de keukentafel beleef je samen de mooiste avonden van je leven, maak je een ongedwongen praatje over de dag en andere keren mag je, zonder het uit te moeten leggen, stil naast elkaar aan het ontbijt zitten. Onze plek is net zo zeer geschikt voor die prettige chaotische ochtenddynamiek van een grote familie als voor die rustige zondagochtend. 

Onze plek heeft laagdrempelige en ongedwongen mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. We leggen er niet te veel voor vast, het mag juist spontaan: sleep spullen naar een plek die goed voelt, haak aan als je zin hebt en haal het weer weg als je er vandoor wilt. 

Om dit te kunnen bewerkstelligen, is het belangrijk om een open mentaliteit te hebben. Mensen moeten in onze groep de vrijheid en veiligheid voelen om dingen aan te kunnen kaarten en om zichzelf te kunnen zijn. We streven naar een woonomgeving die puur en eerlijk is. Op deze manier is samenzijn een vorm van plezier maken. 

2. Kracht van ons collectief

Op specifieke onderdelen kiezen we bewust voor de kracht van ons collectief. Als we met vereende krachten ervoor kunnen zorgen dat we op onderdelen iets kunnen bereiken wat individueel niet kan (bijvoorbeeld die gigantische tuin) of omdat we betaalbaarder kunnen leven (bijvoorbeeld door samen een auto te delen) dan doen we dat.

Als bewoner van meer&deel delen we daarom op verschillende niveaus (per groep woningen of als volledige gebied) ruimtes en voorzieningen. Daar dragen we allemaal aan bij! 

3. Ruimte voor het onbestemde

Samen bouwen we aan iets heel waardevols. In fysieke zin uiteraard maar ook in de manier waarop we dat doen. We bouwen hier niet aan een woonomgeving die bij het overhandigen van de sleutel klaar is. We bouwen aan een omgeving met bezieling, betrokkenheid, adaptiviteit en goede energie. 

Bij voorkeur groeit onze leefomgeving op een organische manier en met een open eind. Constant wordt er toegevoegd, weggehaald of aangepast. Tijdelijke elementen, aanpasbare gebouwen, bijdragen van iedereen en een vrije onbestemde ruimte zorgen voor ‘leven in de brouwerij’, voor ruimte voor ontplooiing en initiatief. Hierdoor ziet het er wel wat imperfect uit, een beetje rafelig. En juist hier genieten we van, want imperfectie stimuleert de creativiteit en geeft vrijheid. 

Feitelijk zijn we ‘curator’ van onze vruchtbare grond. Grond waarvan de mogelijkheden zo uitbundig zijn. Het is aan ons om het te laten opbloeien, om het beschikbaar te maken voor verschillende mensen en hun ideeën om zo de locatie met waarde op te laden door de tijd. 

Kortom, het hoeft niet direct ‘af’ te zijn. Elke jaar wordt onze plek weer een stukje beter, mooier en betekenisvoller. 

4. Verantwoord en natuurlijk wonen 

We zijn in volle overtuiging een prettige en harmonieuze plek aan het bouwen met ‘natuurlijke rijkdom’. Een plek waar woongeluk ontstaat uit een gezond, actief, vrij en sociaal verbonden leven in een kleinschalige en natuurlijke woonomgeving. 

Het is voor ons essentieel dat als we iets doen, dat we dit op een bewuste, gezonde en natuurlijke manier doen. Als curatoren van de grond waarop we wonen voelen we ons immers betrokken bij elkaar en bij onze leefomgeving. 

We zoeken verbinding tussen ons als bewoners, onze woning, het collectief en de wijk daaromheen. We kijken naar elkaar om en zetten gezamenlijk de schouders eronder als dat nodig is.

Het gebruik van natuurlijke/biobased (circulaire) materialen, bovengemiddelde energieprestaties, de duurzame watercyclus en de aandacht voor biodiversiteit is voor ons vanzelfsprekend. Wij vormen zo de early adapters die oog hebben voor de gevolgen van de mens op ons ecosysteem.

Dit resulteert in een plek waar we ‘natuurlijk wonen’. Voelbaar en zichtbaar voor onszelf en bezoekers. Het is een plek waar we contact kunnen maken met de natuur. Met een gezamenlijke tuin waar menig stadsbewoner jaloers op is en met een overdaad aan groen rond, op en tegen onze woningen. En vooral niet te netjes en gecultiveerd, maar juist natuurlijk en ruig! 

Vanuit onze woningen wandelen we op onze blote voeten zo het bloemrijke gras op. Naar een van de rustige plekken waar je, naast het drukke bestaan, even op jezelf kan zijn.